Австралия иска обяснения от Пекин, за прицелване с лазер към военен самолет

Австралия иска обяснения от Пекин, за прицелване с лазер към военен самолет
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.02.2022
  • Share:

Премиерът на Австралия Скот Морисън поиска "Пекин да извърши разследване на непрофесионалните и безразсъдните действия на неговия флот ", след като китайски кораб на 17 февруари насочи армейски лазер срещу австралийски самолет RAAF P8 Poseidon.
„Това беше опасно, беше непрофесионално и беше безразсъдно за професионалния флот и искаме някои отговори защо го направиха", каза политикът по време на интервю за Tasmania Talks, чиято стенограма беше публикувана в понеделник на уебсайта на министър-председателя.
Морисън определи случилото се като "заплашителен акт " и предупреди, че това може да се случи отново с друг самолет, който просто извършва нормално наблюдение на своята изключителна икономическа зона. „Това е абсолютно неприемливо. Няма извинение за това", подчерта той.
Събитията са се случили, докато самолетът RAAF P8 Poseidon е летял над изключителната икономическа зона на Австралия, в северната част на страната. Според изявление на австралийското министерство на отбраната, лазерът е бил на кораб на ВМС на Народноосвободителната армия (PLA-N), който е плавал в компанията на друг кораб от дивизията, насочвайки се на изток през морето Арафура.

Станете почитател на Класа