Илон Мъск: "Истинският национален дълг на САЩ може да е три пъти по-голям от цялата им икономика“

Илон Мъск: "Истинският национален дълг на САЩ може да е три пъти по-голям от цялата им икономика“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.02.2022
  • Share:

Илон Мъск твърди, че дългът на САЩ не е устойчив и предупреди, че всъщност е около три пъти по-голям от националната икономика.


„Истинският национален дълг, включително нефинансираните права, е най-малко 60 трилиона долара, приблизително три пъти повече от цялата американска икономика", написа главният изпълнителен директор на Space X в Twitter в четвъртък. Tesla.


Коментарите на бизнесмена бяха в отговор на публикация на сатиричното издание The Babylon Bee, в която се твърди, че президентът Джо Байдън планира да изплати държавния дълг, като заложи „двойно или нищо" на футболния отбор на Синсинати Бенгалс в Супербоул.


Според изчисленията на правителството брутният национален дълг в момента възлиза на над 30 трилиона долара. Тази цифра обаче може да бъде силно занижена, тъй като не признава стойности на бъдещите задължения и - както посочва Мъск - може да бъде много по-висока.


В доклад на The Hill от 2018 г. Шива Раджгопал, професор по счетоводство в Columbia Business School, твърди, че счетоводството във Вашингтон не признава сметки за неща, които трябва да бъдат платени в бъдеще, като намаляване на данъците, задължения, възникнали по ангажиментите за социално осигуряване, Medicare и Medicaid. „Нерегистрираният дълг, около 60 трилиона долара, е еквивалентен на около 240 000 долара за всеки възрастен, живеещ в САЩ", каза тогава академикът.


На фона на настоящата фискална ситуация в САЩ, Байдън продължава да настоява за закона „Изградете отново по-добре" – икономически план, който включва почти два трилиона долара за социални и екологични разходи. Според бюджетния модел на Penn Wharton, безпартийна изследователска инициатива на Университета на Пенсилвания, ако този план премине в Конгреса и получи потвърждение на разпоредбите си, националният дълг може да нарасне с 24% през следващите 30 години.

Станете почитател на Класа