„Пекин ще продължи да модернизира своя ядрен арсенал“

„Пекин ще продължи да модернизира своя ядрен арсенал“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.01.2022
  • Share:

Китай ще продължи да модернизира своя ядрен арсенал, но САЩ и Русия трябва да намалят ядрените си резерви, заяви на пресконференция Фу Конг, генерален директор на отдела за контрол на въоръженията на Министерството на външните работи на Китай.


„САЩ и Русия все още притежават 90% от ядрените бойни глави на Земята и трябва да намалят ядрения си арсенал по необратим и правно обвързващ начин", каза висшият служител.


Фу коментира и твърденията, че азиатският гигант увеличавал ядрените си способности. „Що се отнася до твърденията на САЩ, че Китай значително увеличава ядрените си способности, това е невярно", отбеляза той. В тази връзка той обясни, че страната му поддържа „ядрените способности на минималното ниво, необходимо за националната сигурност и ще продължи да модернизира своя ядрен арсенал от съображения за надеждност и сигурност".


Наред с други въпроси, той отхвърли спекулациите за възможността за разполагане на ядрени оръжия близо до Тайванския проток. „Ядрените оръжия са най-добрият възпиращ фактор, те не са за война или битка", каза той.


Коментарите на висшия дипломат идват, след като Китай, Русия, Обединеното кралство, Съединените щати и Франция публикуваха съвместно изявление в понеделник, в което подчертаха, че основната им отговорност е да предотвратят война между нациите, които притежават оръжия, ядрени, както и намаляване на стратегическите рискове.


В този смисъл говорителят на руското външно министерство Мария Захарова припомни, че Москва се застъпва за „недопустимостта на война". „Декларацията отразява важна за нас идея: недопустимостта на война между държавите с ядрено оръжие – както с ядрени, така и с конвенционални оръжия", каза говорителката, имайки предвид съвместната декларация на ядрените сили.


Президентът на САЩ Джо Байдън, британският премиер Борис Джонсън и австралийският премиер Скот Морисън обявиха на 15 септември сформирането на тристранно сътрудничество (AUKUS), което предвижда САЩ да помагат на Австралия с технологии, необходими за оборудването на подводници с ядрено захранване, което всъщност противоречи на режима за неразпространение на ядрено оръжие

Станете почитател на Класа