В САЩ измислиха как да отмъстят на Русия за успехите й на международната арена

В САЩ измислиха как да отмъстят на Русия за успехите й на международната арена
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.10.2021
  • Share:

САЩ трябва да увеличат влиянието си в Средиземноморието, твърдят политическите коментатори на The Hill Алп Севимлисой и Питер Удуард.

 

В САЩ измислиха как да отмъстят на Русия за успехите й на международната арена

 

Според тях по този начин Вашингтон ще може да отговори на политическите и икономическите победи на Москва.

 

„Би било грешка да се допусне отслабването на американското влияние в региона, тъй като Русия се превърна в нарастваща заплаха“, обясняват експертите.

 

Присъединяването на Крим към Русия възстанови статута на Кремъл като най-страховитата сила в Черно море, отбелязват авторите на статията. Те също не оставят настрана значението на газовия проект „Северен поток 2“.

 

Според американските експерти зависимостта на по-голямата част от Европа от руския газ потенциално отслабва Алианса.

 

За да отмъстят за успехите на Москва на международната сцена и да утвърдят влиянието си в региона, Вашингтон трябва да формира съгласувана, дългосрочна стратегия, заключават авторите на текста. Те предлагат на Америка да увеличи финансирането за западния и южния фронт на НАТО. С течение на времето е възможно да се прехвърли цялото Средиземноморие под единно военно командване.

 

А най-амбициозната част от плана, както се уточнява в статията, е да се създаде дългосрочен, воден от Америка Средиземноморски съюз „за постигане на политическо споразумение, насърчаване на търговията, обмен на ресурси и подкрепа на ценностите, към които се придържа Запада, от Вашингтон до Анкара.»

 

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков по-рано нарече безсмислени изявленията, че газопроводът «Северен поток 2» представлява заплаха за енергийната сигурност на Европа, като добави, че руският проект, напротив, е принос за гарантиране на енергийната сигурност.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа