Мигранти достигат до испанския анклав Сеута с рекорден брой

Мигранти достигат до испанския анклав Сеута с рекорден брой

Най-малко 5000 мигранти са стигнали до испанския анклав Сеута от съседното Мароко, което е рекорден брой пристигания за един ден, казват местните власти.

 

Те казват, че мигрантите - сред които стотици непълнолетни - или са плували около граничните огради, които стърчат в морето, или са минавали по време на отлив.

 

Твърди се, че са предимно от Мароко. Испански медии твърдят, че мароканските граничари не са ги спрели.

 

Испанските анклави Сеута и Мелила се превърнаха в магнити за африканските мигранти

.

 

В ранните доклади в понеделник се казва, че над 100 души са дошли през нощта около брега на Бензу в северната част на Сеута, последвани от някои в Тарахал от южната страна. 

 

Говореше се, че повечето са млади мъже, но групата включваше и деца и няколко семейства. Много от тях са използвали надуваеми пояси и гумени лодки, добавиха властите.

 

Те са откарани в център за приемане на мигранти. Но по-късно през деня се появиха повече, служителите заявиха, че броят им се е увеличил до 5000 - безпрецедентна цифра, за която те предупредиха, че може да се увеличи още повече

.

Испанският външен министър Аранча Гонсалес Лая каза, че някои мигранти вече са изпратени обратно в Мароко. Карта на BBC, показваща местоположението на Сеута и Мелила, спрямо Испания и Мароко.

 

 

BBC, Превод: Алекс Тодоров









Станете почитател на Класа