Израел унищожи сградата в Газа, в която се намират офисите на Асошиейтед Прес и Ал Джазира.

Израел унищожи сградата в Газа, в която се намират офисите на Асошиейтед Прес и Ал Джазира.

 

Израел унищожи 12-етажен блок в Газа, в който се помещават офисите на базираната в САЩ Асошиейтед прес и други новинарски медии в събота, заявявайки, че сградата се използва и от ислямистката войнствена група Хамас.

 

Сградата на ал-Джалаа в град Газа, в която се помещават и офисите на базираната в Катар телевизия "Ал Джазира", както и други офиси и апартаменти, беше евакуирана, след като собственикът получи предварително предупреждение за удара.

 

Палестински журналист е ранен при стачката, съобщиха палестинските медии, а отломки и шрапнели отлетяха на десетки метра. 

 

Израелските военни заявиха, че нейните изтребители са ударили многоетажна сграда, "която съдържа военни активи, принадлежащи на разузнавателните служби на терористичната организация на Хамас". те заявиха, че са предоставили предварително предупреждение на цивилните в сградата, което им позволява да излязат. 

 

Президентът и главен изпълнителен директор на AП Гари Пруит нарече стачката "невероятно обезпокоително развитие". Той каза, че дузина журналисти от АП и журналисти на свободна практика са били в сградата и са били евакуирани навреме.

 

"Ние сме шокирани и ужасени, че израелските военни ще насочат и унищожат сградата, в която се намират бюрото на AП и други новинарски организации в Газа", каза той в изявление. "Светът ще знае по-малко за случващото се в Газа заради случилото се днес."

 

Американското правителство заяви, че е казало на Израел да гарантира безопасността на журналистите. 

 

„Изпратихме директно съобщение на израелците, че осигуряването на безопасността и сигурността на журналистите и независимите медии е първостепенна отговорност“, пише в туитър секретарят по пресата на Белия дом. 

 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен разговаря с Пруит в събота вечерта и "предложи непоклатимата си подкрепа на независими журналисти и медийни организации по целия свят", се казва в изявление на говорител на Държавния департамент. 

 

Изпълняващият длъжността генерален директор на медийната мрежа "Ал Джазира" д-р Мостефа Суаг нарече стачката "варварска" и заяви, че Израел трябва да понесе отговорност. 

 

„Целта на това отвратително престъпление е да заглуши медиите и да скрие неразказаните касапници и страдания на хората в Газа“, каза той в изявление. 

 

Израелският военен говорител подполковник Джонатан Конрикус отхвърли идеята, че Израел се опитва да заглуши медиите. "Това е напълно невярно, медиите не са целта", каза той пред Ройтерс.

 

Конрикус нарече сградата законна военна цел, като каза, че тя съдържа военно разузнаване на Хамас. Той каза, че Хамас може да са преценили, че поставяйки своите "активи" в сграда с офиси за новинарски медии в нея "те вероятно се надяват, че това ще ги предпази от израелска атака". 

 

Израелските военни заявиха по време на близо седмица дългия интензивен конфликт, че ударите им по сгради в Газа са насочени към поразяване на цели, използвани от Хамас, ислямистката група, която управлява анклава.

 

По време на последното насилие бойците на Хамас изстреляха над 2000 ракети по Израел. Палестинските медици казват, че най-малко 140 души, включително 39 деца, са били убити в Газа. Израел съобщи за 10 загинали, включително две деца. 

 

 

Ройтерс, Превод: Алекс Тодоров














 

Станете почитател на Класа