Докато САЩ се изтеглят от Афганистан, Китай вижда възможности - и потенциал за хаос

Докато САЩ се изтеглят от Афганистан, Китай вижда възможности - и потенциал за хаос

 

В изказване на форум на лидерите от Централна Азия тази седмица китайският външен министър Уанг Йи заяви, че Пекин подкрепя изтеглянето на чуждестранни войски от Афганистан и е готов да играе роля за насърчаване на бъдещите "стабилност и развитие".

 

Дни по-рано обаче говорител на китайското външно министерство разкритикува "скорошното внезапно съобщение на САЩ за пълно изтегляне на силите", заявявайки, че това "е довело до поредица от експлозивни атаки в цялата страна, влошаващи ситуацията на сигурност и застрашаващи мира и стабилността както и живота и безопасността на хората."

 

Тези контрастни изявления са показателни за това как Пекин е разкъсан между това да се възползва от потенциалната възможност, предоставена от Съединените щати, които най-накрая се изтеглят от Афганистан, и широко разпространеният - и добре обоснован - страх, че страната може отново да се потопи в гражданска война и хаос. 

 

Китай обикновено не иска да подкрепя каквато и да е външна намеса по принцип, но за разлика от войната в Ирак, на която Пекин яростно се противопостави, китайските лидери подкрепиха тихо инвазията през 2001 г. в Афганистан, подписвайки резолюция на Съвета за сигурност на ООН, осъждаща талибаните за укриване на ал Кайда и Осама бин Ладен и призовават за ново правителство.

 

Това до голяма степен се дължи на признанието, че по време на талибаните Афганистан се е превърнал в източник на нестабилност на границата на Китай, като е домакин не само на бойни групировки, насочени към Запада, но и на предполагаеми уйгурски екстремистки организации, търсещи независим Синцзян, включително тази, която Пекин би обвинила за многобройни терористични атаки в Китай през 90-те и 2000-те. 

 

В разговор с държавни медии тази седмица китайският военен експерт Сон Чжунпинг предупреди, че дори „ако афганистанското правителство и талибаните постигнат споразумение за мирно сформиране на ново правителство ... ние трябва да сме готови за всяка друга възможност“.

 

Това може да означава по-голяма военна ангажираност в региона: Китай е увеличила присъствието си на чуждестранни войски през последните години и отдавна има непотвърдени съобщения за войници на Народната освободителна армия, действащи в Афганистан. Пекин също увеличи военното си сътрудничество с Пакистан и установи присъствие в пристанището Гуадар, най-близкото пристанище до Афганистан, който е  без излаз на море.

 

Юн Сун, директор на китайската програма в базирания във Вашингтон център "Стимсън", написа тази седмица, че китайските експерти са разделени "по въпроса дали оттеглянето на САЩ от Афганистан представлява повече предизвикателства или възможности", посочвайки, че макар присъствието на американски войски на границата никога не беше добре дошла, афганистанската ситуация добре разсея Вашингтон.

 

Дори чрез бездействие, да не говорим за активна намеса, САЩ лесно биха могли да направят Афганистан болка за сигурността на Пекин, което отвлича вниманието на Китай във военно отношение от основните му зони на фокус в Южнокитайско море и границата с Индия. 

 


CNN, Превод: Алекс Тодоров




 

Станете почитател на Класа