Джон Кери започва американското завръщане в глобалните действия за климата

Джон Кери започва американското завръщане в глобалните действия за климата
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.01.2021
  • Share:

От библиотека с дървена ламперия в имението си в Бостън специалният пратеник на САЩ за климата Джон Кери обсъжда американското завръщане начело на глобалните действия за климата, давайки ясно да се разбере, че страната не просто възобновява усилията си да намали замърсяването от петрола, газа и въглищата, но и че възнамерява да накара всички по света да направят повече.

 

Дипломатическите усилия на Кери са в пълен синхрон с темповете на вътрешните директиви за климата, издадени от правителството на новия американски президент Джо Байдън, което е само на една седмица и което създаде заеманата от Кери длъжност. Тези директиви включват президентски указ, който се очаква по-късно днес и посочва как американските структури за разузнаване, отбрана и вътрешна сигурност следва да действат по отношение на заплахите за сигурността, предизвикани от засушавания, наводнения и други природни бедствия в условията на глобално затопляне.

 

Седемдесет и седем годишният Кери работи, за да превърне в успех глобалното споразумение за климата от Париж, за договарянето на което той помогна като държавен секретар, при управлението на президента Барак Обама – и което беше отхвърлено от президента Доналд Тръмп подобно на всички останали усилия от ерата на Обама за отклоняване на американската и световните икономики от изкопаемите горива.

 

Успехът на Кери далеч не е сигурен. У дома той се сблъсква с противопоставянето на петролно-газовия сектор и чува опасения, че ще бъдат загубени работни места. В международен план има несигурност дали ангажиментите на Байдън за климата ще могат да оцелеят на поляризираната американска вътрешнополитическа сцена, да не говорим да оцелеят при следващото предаване на властта в президентската институция.

 

Междувременно природозащитници настояват той да бъде агресивен – и дори демонстрираха пред дома му още в първия му пълен ден на поста.

 

Показвайки ясно неотложността на въпроса, Кери – който през пандемията работи от своя дом в аристократичния бостънски квартал „Бийкън хил“ – миналия четвъртък, първия му пълен работен ден на поста, стоеше пред компютъра и започна да говори преди изгрев слънце на глобален климатичен форум в Европа.

 

След това той разговаряше виртуално с американски кметове, чужди президенти, премиери и министри и други, докато накрая по позлатените гръбчета на книгите с кожена подвързия по рафтовете на библиотеката не започна да се спуска светлината на залязващото слънце.

 

Кери призовава: вложете голямото си еднократно финансиране за икономическо възстановяване от КОВИД-19 в проекти в подкрепа на по-чистата енергия. Ускорете осъществяването на зелени проекти в подкрепящите републиканците американски щати, за да докажете, че възобновяемата енергия може да носи нови работни места, и за да създадете необходимата политическа подкрепа. Накарайте всички да говорят с Китай за неща като спиране на строежа на замърсяващи електроцентрали на въглища.

 

Ако Китай и САЩ, като производители номер едно и номер две на въглеродни емисии в света, не кажат как точно ще ограничат вредните за климата емисии по-бързо, „всички ще загубим авторитет“, каза Кери на онлайн събрание на американски кметове в края на миналата седмица.

 

САЩ трябва да разполагат с нужния авторитет, „за да отидем на масата, да покажем на хората какво правим и да настояваме пред тях да направят повече“, заяви той тогава. „За да може всеки да разбере, че това не е фалшиво, кухо, празно обещание – а наистина става реалност“.

 

Кери е важен член, на пълен работен ден, на Съвета за сигурност на Белия дом, по въпросите на климата. Тази роля е признаване на това, което говорят експерти по климата и военни експерти по света, че със засилването на климатичните промени ще се засилва и съревнованието за природни ресурси. Тя отчита липса на готовност на САЩ да предпазят военната и цялостната инфраструктура от наводнения и други природни бедствия с покачването на температурите.

 

Давайки на човек с такова голямо реноме като Кери пост със също толкова голяма значимост, Байдън цели „да направи въпроса за климата рутинна част от разговора“ за националната сигурност, каза Джон Подеста, съветник на Обама по въпросите на климата и шеф на канцеларията на Белия дом при президента Бил Клинтън.

 

Кери се очаква да има работен кабинет както в Белия дом, така и в Държавния департамент.

 

Междувременно домашната библиотека, в която Кери провежда големите си онлайн срещи, му спечели 10 от 10 точки от популярния профил в Туитър „Рум Рейтър“ (Room Rater), който оценява фоновия интериор при разговорите на хората в платформата „Зум“ или при телевизионни участия. Оценката бе дадена въпреки изказани съмнения дали това е стая или декор.

 

Кери и други водещи фигури по въпросите на климата от екипа на Байдън ще работят за поставянето на по-категорична цел пред САЩ за намаляване на вредните емисии и изпълнение на обещанието за увеличаване на отпусканите средства за климат за по-бедните страни.

 

Миналия четвъртък демонстранти от бостънския филиал на прогресивното движение „Сънрайз“ („Изгрев“) застанаха пред дома на Кери с надписи „Кери, бъди смел“. Това показва, че левицата продължава натиска за по-агресивно намаляване на употребата на изкопаеми горива, което от политическа гледна точка може да се окаже проблематично.

 

„Нашата роля сега е да ги държим за отговорни“, каза Елън Сейлс вчера, „(и да ги накараме да продължат) да действат за напредък в овладяването на климатичната криза с оглед на нейните мащаб и спешност“.

 

Отдясно някои конгресмени републиканци и политически влиятелният петролно-газов сектор показаха диалогичност през първата седмица от управлението на Байдън, изразявайки надежда, че ще могат да работят с Кери и другите по климатичните усилия.

 

Кери заяви пред кметовете, че на церемонията за встъпване в длъжност на новия президент на 20 януари е разговарял със сенатора демократ от Западна Вирджиния Джо Манчин. По думите на Кери той и Манчин, който се бори срещу климатичните регулации, които според него заплашват въглищната икономика на щата му, са се обединили около следното: спечелването на американската битка срещу климатичните промени ще зависи от това възобновяемите източници на енергия да осигурят заетост на места като Западна Вирджиния и Тенеси възможно най-скоро.

И после „хоп, хората ще започнат да вярват“, обяви Кери от библиотеката си. „Ако само говорим, няма да повярват. Трябва да го правим.“

 

 

Елън Никмайър , Асошиейтед прес

 

 

Станете почитател на Класа