Навални се върна, арестуваха го веднага

Навални се върна, арестуваха го веднага
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    18.01.2021
  • Share:

Пътническият самолет, на чийто борд се намира руският опозиционен лидер Алексей Навални, кацна тази вечер на летище „Шереметиево“ в столицата Москва. Минути по-късно Навални беше задържан, предадоха Франс прес и Ройтерс.

 

Затворническите служби в Русия потвърдиха, че са задържали Навални при пристигането му в Москва. Те го обвиняват в нарушаване на условната му присъда, издадена през 2014 година.

 

„Навални, който днес пристигна в Русия след няколко месеца лечение в Германия след предполагаемо отравяне, „ще бъде задържан под стража до решение на съда“ по неговия случай“, се посочва в комюникето на затворническите служби.

 

По-рано днес самолетът на руската авиокомпания „Победа“ излетя от Берлин и трябваше по разписание да кацне към 19.20 ч. (18.20 ч. българско време) на друго московско летище – „Внуково“. То обаче затвори за пристигащи полети малко преди това и той бе пренасочен към „Шереметиево“.

 

Руската полиция задържа десетки привърженици на опозиционния лидер Алексей Навални, които го чакаха на летище „Внуково“ в столицата Москва, предаде Ройтерс. Тя разчисти зоната за посрещане на пристигащите пътници.

 

Иван Жданов, един от най-близките сътрудници на Навални, написа в Туитър, че сред задържаните са няколко основни съюзници на критика на Кремъл, включително Любов Собол, Руслан Шаведдинов, Иля Пахомов, Алексей Молокоедов, Анастасия Кадетова и Константин Котов, съобщи Франс прес.

 

Според журналист от Франс прес, който беше на борда на самолета, пилотът първо съобщил, че кацането ще се забави с 30 минути заради „технически проблем“. След това уведомил пътниците, че самолетът ще кацне на летище „Шереметиево“, а не на „Внуково“.

 

Навални се завърна в Русия за първи път след като през август бе отровен и откаран за лечение в Германия. Руският опозиционер се качи на самолет за родината си, въпреки че властите обявиха, че ще го арестуват веднага след като пристигне по обвинение, че е нарушил условията по условната си присъда.

 

Още по темата: Европа призовава да бъде освободен

Арестуването на Алексей Навални при пристигането му в Москва е неприемливо, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и призова за незабавното освобождаване на опозиционера, предадоха световните агенции.

 

Дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел призова руските власти да зачитат правата на Навални и също поиска неговото незабавно пускане на свобода. Борел допълни, че политизирането на съдебната система е неприемливо, предаде БТА.

 

За незабавно освобождаване на Навални се обяви и Джейк Съливан, бъдещ съветник по националната сигурност в администрацията на бъдещия американски президент Джо Байдън.

 

„Навални трябва да бъде освободен незабавно и авторите на тази скандална атака срещу живота му да бъдат държани за отговорни. Атаките на Кремъл срещу господин Навални са не само нарушение на човешките права, но и обида към руския народ, който иска неговият глас да бъде чут“, допълни Съливан.

 

Министерството на външните работи на Австрия изрази безпокойство от задържането на Навални, предаде ТАСС. В изявление се настоява за неговото незабавно освобождаване и за провеждане на пълно и независимо разследване на покушението срещу живота му, предаде ТАСС.

 

Полският премиер Матуш Моравецки нарече задържането на Навални още един опит за сплашване на демократичната опозиция в Русия и каза, че бърз и недвусмислен отговор от страна на ЕС е от съществено значение. Моравецки припомни, че зачитането на правата на гражданите е крайъгълен камък на демокрацията, предаде Ройтерс.

 

Външният министър на Чехия Томаш Петържичек заяви, че има намерение да сезира Съвета на ЕС относно задържането на Навални. Той ще настоява въпросът да се разглежда на следващото заседание на Съвета на ниво външни министри, предаде ТАСС.

 

Дипломат номер едно на Словакия Иван Корчок пък каза, че мястото на Навални не е в затвора, а на политическата сцена, като участник в едно свободно и безопасно политическо съревнование.

 

Френското външно министерство призова за незабавното освобождаване на критика на Кремъл Алексей Навални, предаде Ройтерс.

 

„Франция отчита с голямо безпокойство ареста на господин Алексей Навални. С европейските ни партньори следим ситуацията с най-голямо внимание и призоваваме за неговото незабавно освобождаване“, се казва в изявление на говорителката на ведомството Аниес вон дер Мюл.

 

Станете почитател на Класа