Заработи зона за свободна търговия, обхващаща целия африкански континент

Заработи зона за свободна търговия, обхващаща целия африкански континент
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    05.01.2021
  • Share:

Африканските държави в петък започнаха търговия в рамките на нова континентална зона за свободна търговия, след месеци закъснения, причинени от пандемията от коронавирус, предаде Ройтерс.


Африканската континентална зона за свободна търговия (AfCFTA) има за цел да премахне митническите такси върху обмена на стоки и услуги и да обедини 1,3 милиарда души в блок със съвместен брутен вътрешен продукт (БВП) около 3,4 трилиона долара.


От 55-те страни членки на Африканския съюз, 54 (с изключение само на Еритрея) са подписали споразумението, а 34 държави вече са го ратифицирали. Това е най-голямата зона за свободна търговия в света от основаването на Световната търговска организация (СТО) през 1995 г.


„Има нова Африка, която се появява с усещане за неотложност и цел, със стремежа да стане самостоятелна", каза президентът на Гана, Нана Акуфо-Аддо по време на онлайн церемонията по инаугурация на зоната.


Поддръжниците на проекта подчертават, че подобно пространство ще засили търговията между африканските страни, като същевременно ще позволи на континента да развие свои собствени вериги за стойност. "Covid-19 показа, че Африка е прекалено зависима от износа на стоки, прекалено зависима от глобалните вериги за доставки", обясни Вамкеле Мене, генерален секретар на AfCFTA. "Когато глобалните вериги за доставки са нарушени, ние знаем, че Африка страда", добави той.


От своя страна Световната банка изчислява, че континенталната зона за свободна търговия може да помогне на десетки милиони хора да се измъкнат от бедността до 2035 г.


Междувременно 41 от 54-те държави-членки в района вече са подали своите програми за намаляване на митата.


Властите трябва да премахнат 90% от митническите такси: през следващите 5 години за най-напредналите икономики и 10 години за най-слабо развитите държави. Други 7%, считани за „деликатни", ще получат повече време, докато 3% ще имат право да бъдат включени в списък за изключване.


„Икономическата интеграция не е събитие, а процес. Трябва да започнем отнякъде", каза Силвър Оджакол, началник на кабинета на секретариата на AfCFTA.

Станете почитател на Класа