Ново (будно) двайсе: Пастор демократ приключи молитва с Amen и Awomen

Ново (будно) двайсе: Пастор демократ приключи молитва с Amen и Awomen
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    05.01.2021
  • Share:

Демократът от Мисури и пастор-методист Емануел Кливър бе подложен на буря от критики, след като завърши молитвата си в американския Конгрес, като каза „Amen и Awomen" в очевидно кимване към равенството между половете.


Клийвър (D-MO), който представлява 5-ия конгресен район на Мисури от 2005 г., отправи кратка молитва, за да отбележи откриването на 117-ия Конгрес в неделя. Той завърши речта си, с която призова за единство, като каза: „Ние се молим в името на монотеистичния Бог, Брахма и Бога, известен с много различни имена, Amen и Awomen"


Не след дълго консервативните коментатори в социалните медии забелязаха творческата формулировка. Някои започнаха да поставят под съмнение богословските пълномощия на Клийвър, докато други го обвиниха, че се подиграва с религията.


Докато „амин" произхожда от иврит, преминава през гръцки, а чак след това е заимстван от латинския и може да бъде преведено на английски като „наистина", или „така да бъде", интернавтите бяха оставени да познаят какво е имал предвид пасторът с „awoman".


„Ако Амин се превежда „така да бъде", какво означава awoman?". „Това не може да е реално, нали? Всъщност може ли някой не да е Толкова Глупав?! ", туитна един.


Представителят на Флорида, Мат Гаец, се подигра на неортодоксалния опит на Клийвърr да извлече благосклонност с прогресивни, иновативно „будни" елементи, предлагайки му да включи и „други полове". „Този не знае ли, че половете не са само два? Ами другите 42 пола ???" туитна той.


Депутатката от Колорадо, представител на Републиканската партия, Лорън Бьобърт, отхвърли смешния акт на пастора от Демократическата партия. „Освен всичко, тези думи не бяха ли просто забранени?" заяви тя, позовавайки се на нововъведения (също „буден") набор от правила, който елиминира от Конгреса „родовите термини" като „майка" и „баща".


Бившият прессекретар на Белия дом Шон Спайсър използва странната молитва като предупредителна история, за да натрупа подкрепа за Републиканската партия преди балотажите в Сената на Джорджия.


„Това е залогът в изборите в Джорджия. Ако Демократите контролират Сената, това ще бъде само върхът на айсберга. Амен", написа той в Twitter.

Станете почитател на Класа