През 2020 г. Русия и Китай са използвали рублата и юана в 25% от търговските си операции

През 2020 г. Русия и Китай са използвали рублата и юана в 25% от търговските си операции
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    05.01.2021
  • Share:

Процентът на използване на съответните национални валути в търговските сделки между Москва и Пекин достигна 25% през 2020 г., както беше обявено този вторник по време на пресконференция от руския посланик в Китай, Андрей Денисов.


"Делът на националните валути в отношенията ни с Китай непрекъснато се увеличава. Както се оценява от нашите китайски партньори, за първите осем до девет месеца на 2020 г. делът достигна приблизително една четвърт от тези транзакции: между 24% и 25%. Това е голям напредък ", заяви дипломатът, добавяйки, че през 2013-2014 тази цифра е била около 2-3%.


В същото време Денисов подчерта, че е много трудно да се смени валутата, в която се извършват търговията и взаимните транзакции и да се започне да се използват национални валути. "Необходимостта ни кара да го направим", каза посланикът. "Ако не беше натискът, упражняван от търговските партньори върху Китай и Русия, тогава може би нямаше да е необходимо", добави той.


"Не само Китай и Русия, но и широк кръг страни по света са изправени пред необходимостта да се откажат от американския долар, защото той е не само финансов инструмент, но е и силен лост за политическо влияние", подчерта той Денисов. "Ако не беше така, тогава нямаше да има нужда да изоставяме долара", обобщи той.


Русия и Китай подписаха междудържавно споразумение за използване на националните си валути в двустранната търговия през 2019 г. Москва и Пекин се договориха да увеличат броя на транзакциите с юана и рублата до 50%.

Станете почитател на Класа