Токио пред извънредно положение, преди домакинството на Олимпийските игри

Токио пред извънредно положение, преди домакинството на Олимпийските игри
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    05.01.2021
  • Share:

Скоро Токио може да бъде поставено в извънредно положение поради възобновяване на случаите на Covid-19, докато японската столица се готви да бъде домакин на Олимпийските игри.


Японският премиер Йошихиде Суга заяви в понеделник, че обмисля въвеждането на извънредно положение за Токио и трите съседни префектури. Управителите на четирите региона призоваха Суга да предприеме действия на фона на скока в броя случаи на коронавирус.


Японският лидер заяви, че също така ще мобилизира военни медици, ако ситуацията се влоши, обещавайки да осигури болниците и медицинските заведения с необходимите ресурси, за да избегнат претоварването. Суга обаче не уточни кога неговото правителство може да предприеме действия и също отказа да уточни какви ограничения могат да бъдат наложени на Токио и околния регион.


Местните медии съобщиха, че баровете и ресторантите могат да бъдат затворени след 20:00 часа като временна мярка, добавяйки, че предприятията, които се съобразяват с указанията, могат да получат право на обезщетение. Японското законодателство не позволява строги блокировки, налагани с глоби и други наказания. През април обаче страната беше поставена в извънредно положение от предшественика му, Шиндзо Абе, който призова несъществените фирми и училища да бъдат затворени. Призовът беше отменен месец по-късно.


Понастоящем правителството съветва ресторантите да затворят вратите си в 22:00, но Суга призна, че насоките не са били ефективни в Токио.


„Дори през трите дни на новогодишните празници случаите не спаднаха в по-голямата част на Токио", каза Суга по време на пресконференция и добави „Необходимо е по-силно послание".


Въпреки здравната криза, премиерът обеща, че Токио ще бъде домакин на Олимпийските игри това лято, обещавайки, че "постоянната подготовка ще направи игрите сигурни".


Миналия март Япония и Международният олимпийски комитет решиха да отложат игрите с една година, тъй като страните по света затвориха границите си и забраниха пътуванията поради пандемията.


Токио регистрира рекордните 1337 случая на коронавирус в четвъртък, а случаите със сериозни симптоми се повишиха до 101, което води до общо 62 590 случая в столицата.

Станете почитател на Класа