Защо възстановяването на китайската икономика не е толкова внушително?

Кандидатът на демократите за президент на САЩ Джо Байдън се наслаждава на последните икономически данни на Китай, които подчертават възстановяването на китайската икономика, пише Уилям Песек в коментар за Nikkei Asia Review.

Аргументът за тази радост – Китай отново е на крака въпреки усилията на Доналд Търмп.

Заключителният аргумент на Байдън придобива ярки контрасти две седмици преди изборите в САЩ, като икономиката на Китай нараства с 4,9%, докато американската икономика на Доналд Тръмп продължава да се препъва.  

Какво всъщност целяха усилията на Тръмп в отношенията с Китай през последните няколко години, след като азиатската страна накара САЩ да ѝ дишат прахта?

Скокът в ръста на китайския брутен вътрешен продукт (БВП) в периода юли-септември е сериозен проблем за президента Тръмп поради две причини. От една страна Китай тържествува, докато Белият дом продължава да страда от пандемията. Също така това показва, че генералният секретар на ЦК на Китайската комунистическа партия (ККП) и държавен лидер на Китай Си Дзинпин притежава по-добри търговски и бизнес умения, отколкото самоопределилия се „майстор на сделките“ Тръмп.

Но ускоряването на растежа на китайската икономика може да се окаже проблем и за самия Пекин. Въпреки че в момента Си Дзинпин се наслаждава на тази своеобразна партия шах, неговият икономически екип не бива да го оставя в заблуда. Съживяването на втората по големина икономика в света е по-крехко, отколкото показват данните, отчасти благодарение на Тръмп, който има основна роля във влошаването на търговската динамика.

Много преди коронавирусът да завладее Китай и да се пренесе от Ухан към Вашингтон, американските мита вече действаха, покривайки вносни китайски стоки на стойност от близо половин трилион долара. Китай завърши 2019 г. с най-бавния си икономически растеж от 30 години насам. След това Тръмп продължи с атаките като се насочи срещу Huawei Technologies, WeChat на Tencent, TikTok на ByteDance и Ant Group на Джак Ма, хвърляйки пясък в очите на Си Дзинпин и инициативата Made in China 2025.

Възможно ли е Тръмп отново да атакува Пекин преди изборите, като отчаян ход да подобри своя рейтинг?

Вариантите са няколко – нови мита; разширяване на „черния списък“ от китайски компании; изземване на активи на членове на ККП; забрана за достъп до американския пазар на китайския бизнес по начини, които удрят китайските вериги на доставка.

Вероятно би било разумно, ако Си Дзинпин съсредоточи вниманието си върху тези възможности. Най-важната цел е той да продължи да натиска докрай педала на газта на държавата подкрепа, за да предотврати евентуални спънки пред възстановяването на икономиката.

На фона на подготвяния нов петгодишен план за китайската икономика, 2021 г. може да се окаже, че крие множество клопки, тъй като пазарите за китайския износ отслабват допълнително.

Броят на заразените с коронавирус в САЩ надхвърля 8,2 млн. души още преди старта на втората вълна от инфекции, които епидемиолозите предричат тази есен. Подобно е положението и в основните пазари в Европа, като към момента Япония се очертава като единствен лъч надежда за китайския износ и то заради китайското търсене на японски стоки.

В момента китайското правителство предлага „обнадеждаващо послание“, че нациите, които успяват да овладеят коронавируса, могат да се радват отново на по-бърз растеж, според икономиста Роб Субабаман от Nomura Holdings. По неговите думи именно такъв вид възстановяване можеше да бъде билетът на Тръмп към втори мандат.

 

Пешеходци с чадъри чакат да пресекат улица в град Дунгуан, провинция Гуандонг, Китай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

 

Без растежа на Китай световната икономика можеше да се окаже, че върви по много по-тънък лед. И все пак без стабилна сцена при износа, капацитетът на Китай за възстановяване е ограничен. То няма да е V-образно. Всъщност рискът е, че Китай вижда по-скоро К-образна траектория, при която определени части от икономиката процъфтяват, докато други изостават. Това се корени в еднопосочния характер на икономиката.

Имотният и индустриалният сектор наистина привличат вниманието, тъй като Китайската народна банка инжектира ликвидност. Инвестициите в имоти например са се увеличили с 5,6% между януари и септември спрямо този период преди година. И все пак секторът на услугите изостава.

Проблемът, според Майкъл Пети от Пекинския университет, е, че Китай е по-добър в увеличаването на предлагането, отколкото на търсенето. Пекин може да поддържа темпото от третото тримесечие само като увеличава търговските излишъци и продължава да увеличава инвестициите в публичния сектор.

Възстановяването на Китай няма да върви по права линия, въпреки това, което показват последните данни. В най-добрия случай това ще бъде поредица от ръстове и спадове, дължащи се на по-глобалните обстоятелства.

 

 

Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

 

 

Станете почитател на Класа