Камарата на лордовете отхвърли законопроекта за Брекзит и нанесе тежка загуба на Джонсън

Камарата на лордовете гласува против мерките в Законопроекта за вътрешния пазар на Обединеното кралство, които правителството на Борис Джонсън призна, че в нарушение на международното право ще позволят на министрите да надвият сделката за Брекзит, постигната с ЕС.


Загубата беше връчена на Джонсън и неговия кабинет, като лордовете подкрепиха с 395 гласа срещу 169 поправката, която осъжда противоречивата разпоредба в законопроекта.


"Правителството търсеше отчаяни решения на проблеми, които според него няма да възникнат или ще бъдат лесно разрешени", каза бившият спийкър на Камарата на общините, баронеса Бутройд, която атакува законопроекта преди гласуването. Тя предупреди колегите си, че посоченият от Джонсън курс може да доведе до „правна битка във Върховния съд и икономическа криза, съперничеща на депресията от 30-те години".


Майкъл Хауърд, барон от Лимпни, известен поддръжник на Брекзит, посочи, че иска „Великобритания да бъде независима държава, но не и такава, която избира за едно от първите потвърждения за своя суверенитет, да наруши думата си, да наруши закона и да се откаже от договор, който е подписала едва преди година."


Гревил Хауърд, барон от Райзинг настоя, че „законопроектът е от съществено значение за подпомагането на Обединеното кралство да се освободи от контрола на ЕС". Тези аргументи обаче не бяха достатъчни, за да убедят лордовете.


Законопроектът за вътрешния пазар, одобрен от Камарата на общините в края на септември, трябва да регулира търговията между четирите държави, които съставляват Обединеното кралство, след излизането му от единния европейски пазар и Митническия съюз на Европейския съюз на 1 януари 2021 г.


Държавният секретар на Северна Ирландия Брандън Луис по-рано заяви, че „законодателството ще наруши международното право по специфичен и ограничен начин, тъй като противоречи на споразумението за Брекзит, като променя начина на придвижване, продажба и сертифициране на стоки в Северна Ирландия".


Отхвърлянето в Камарата на лордовете означава, че Законопроектът за вътрешния пазар сега ще се върне в Камарата на общините и вероятно ще стане обект на битка между двете камари.

Станете почитател на Класа