В Египет откриха 27 саркофага от преди повече от 2500 години

Египетското министерство на туризма и антиките обяви в петък откриването на нова гробна шахта в Сакара, южно от Кайро, с 14 нови саркофага от преди повече от 2500 години.


Находката се присъединява към скорошната поредна находка миналата седмица, когато бяха открити 13 ковчега от същия период, общо 27 запечатани дървени ковчега в перфектно състояние. Заедно с тях са разположени и статуи и малки предмети.


Властите заявиха, че „все още се извършват разкопки, за да се разкрият още тайни на това откритие". Смята се обаче, че находката може да бъде една от най-големите по рода си.


Междувременно „първоначалните проучвания показват, че тези ковчези са напълно затворени и че не са отваряни откакто починалите са погребани", се казва в изявлението на институцията. Освен това експертите смятат, че те вероятно не са единствените, тъй като в нишите, разположени до кладенците, може да има повече саркофази.


След като посети района, министърът на туризма и антиките Халед Ал-Анани благодари на работниците на обекта „за работата, извършена в трудни условия, като същевременно се спазват всички предпазни мерки".


Смята се, че Сакара е служил като основен некропол на град Мемфис, столицата на древен Египет. На това място погребенията са правени в продължение на 3000 години, така че то се е превърнало в обект от голям археологически интерес.

Станете почитател на Класа