Дойче Банк : „Световната икономика трудно и след много време ще достигне нивото от преди пандемията "

Кристиан Сюинг, главен изпълнителен директор на световната компания за банкови и финансови услуги Deutsche Bank, предупреди, че на света ще отнеме повече време от очакваното, за да се възстанови икономически от последиците от пандемията. Изявленията бяха публикувани тази седмица по време на банковата среща на високо равнище Ханделсблат във Франкфурт, Германия.


"Нивото отпреди кризата ще бъде трудно достижимо и ще отнеме много време. Това няма да се случи тази, нито следващата година", каза банкерът и добави, че повечето компании ще трябва да живеят с намалени продажби за дълго време.


Неговата изява се случи по време, когато много страни изпаднаха в дълбока рецесия, тъй като огнището на коронавирус удари техните икономики. "Трябва да се справим с икономическа ситуация, при която ще имаме възстановяване, да, но само стъпка по стъпка и не във всички отрасли", прогнозира Сюинг.


Шефът на Дойче Банк също не беше оптимист за възстановяването в Европа, като добави, че Вашингтон може да е бил по-малко ефективен при овладяването на вируса, но той вижда американските компании като "по-радикални, що се отнася до адаптирането към новите реалности ".


Освен това според него европейските компании може да се изкушат да изчакат повече помощ от правителството. Тази ситуация в крайна сметка може да доведе до появата на "зомби компании", каза той.


Зомби компаниите обикновено са тези, чиито разходи за обслужване на дълга са по-високи от печалбите им, но те се държат на повърхността чрез непрекъснати заеми.


По-рано Дойче Банк предупреди, че броят на този вид компании се увеличава в САЩ, където всяка пета компания може да е част от тази категория поради въздействието на пандемията covid-19.

Станете почитател на Класа