Държавният департамент на САЩ дава 250 000 долара за „Излагане на руската здравна дезинформация“

Вместо да оставят дрязгите встрани, за да се борят с коронавируса, антируските елементи в САЩ се стремят да превърнат Кремъл в изкупителна жертва. Това заяви Москва, като информира за нов грант от САЩ за „излагане на руската здравна дезинформация".


Руското външно министерство отправи порицание към Държавния департамент на САЩ за току-що публикуваното известие за отпускане на средства в петък. „Възможността за безвъзмездна помощ ще осигури огромна сума пари - около 250 000 долара - присъдена на организация с опит в борбата с руската дезинформация, анализ и програмиране, която ще трябва да изготви доклад за руските и съветските кампании за дезинформация, свързани със здравето". Забавно нали?


Под зоркия поглед на "експерти по темата от дирекция Русия на Държавния департамент", бъдещите изпълнители ще имат срок до 20 юни да кандидатстват за отпускания грант.


Руското министерство заяви, че подобен ход, във време, когато всички държави трябва да обединят усилията си за борба с огнището на Covid-19, разкрива истинските лица на тези, които отговарят за ежедневните операции на Държавния департамент на САЩ.


Министерството заяви, че служителите на Държавния департамент изглежда „работят по собствена програма", като обръщат малко внимание на сигналите, идващи от президента на САЩ Доналд Тръмп, който наскоро даде зелена светлина за пратка с 200 респиратори в Русия, първите 50 от които пристигнаха в Москва в четвъртък. Спасителното оборудване е част от "хуманитарно дарение" на стойност 5,6 милиона долара, което САЩ са отпуснали на Русия. Москва заяви, че е "благодарна" за помощта. Русия, от своя страна, в началото на април изпрати на САЩ самолет с медицински консумативи и оборудване, включително маски за лице и респиратори.


Приветствайки взаимопомощта, Държавният департамент също постигна примирителен тон, като негов говорител каза за CNBC във вторник, че САЩ „се стремят към по-добри отношения с Русия на много фронтове", добавяйки, че и „двете страни без съмнение ще предоставят хуманитарна помощ една на друга отново, ако възникне такава необходимост."


„Смесените сигнали, идващи от САЩ, показват, че мощните русофоби все още имат голяма сила както във Вашингтон, така и в рамките на американското правителство, като никога не престават да се занимават с разрушителната дейност. Не би ли било по-полезно да се заделят тези 250 000 долара на страните, нуждаещи се от помощ, за да спасите нечий живот?" завърши руското външно министерство.


Вероятните цели на бъдещата кампания за противо-дез-информация ще бъдат руските медии като RT и Sputnik, прогнозира министерството. Докато руските медии многократно са били обвинявани в разпространение на фалшиви новини за пандемията от масовите медии на Запад, обвиненията досега са се оказвали винаги кухи.


А неотдавнашен доклад на наблюдател в Обединеното кралство посочва, че подобни твърдения срещу RT се основават на лоша методология

Станете почитател на Класа