«НАТО е пазар за заложници на САЩ»

Нито политиците, нито медиите подкрепиха мнението на Макрон за НАТО. Обикновените британци обаче имат различно мнение. „Гардиън“ публикува писма на читателите си, в които се изразява подкрепа за изявлението на френския президент и се подчертава не само безпочвеното съществуване на НАТО, но и отрицателното влияние на САЩ върху Европа.

В момента НАТО е пазар за заложници на САЩ, купуващи скъпо оръжие от Америка, пише Антъни Матю.

Президентът Макрон издаде присъдата на НАТО: мозъчна смърт. Това е смъртоносна болест с неизбежен летален изход, затова вече можем да изключим оборудването за поддържане на живота и да погребем трупа.

Що се отнася до НАТО, това трябваше да се направи отдавна. Първоначално алиансът твърдеше, че е отбранителен, но преди около 30 години, когато Съветският съюз се разпадна и Варшавският договор беше разпуснат, подобно изявление стана неправдоподобно.

На НАТО не му останаха врагове, от които да се защава, така блокът изгуби оправданията за съществуването си.

В такава ситуация беше логично алиансът да се разпусне, но вместо това той започна да си измисля врагове, за да оправдае собственото си съществуване.

Лесно беше да се провокира Русия и от нея отново да се сътвори враг. За целта беше просто необходимо да се приемат нови членове на НАТО, да се приближи територията на блока близо до руската граница и да се разположат войски близо до Санкт Петербург (можете да си представите реакцията на САЩ, ако Китай създаде съюз с Мексико и разположи войските си на границата с Калифорния).

В момента НАТО е пазар за заложници на САЩ, купуващи скъпи оръжия от Америка, включително напълно безполезните ракети Trident, които са на въоръжение във Великобритания.

Единствената претенция на САЩ към сателитите им е, че те не харчат достатъчно за това опасно военно оборудване и оръжия. Америка подчертава, че собствените й военни разходи са двойно повече. Тази несправедливост лесно може да бъде премахната, ако Съединените щати намалят наполовина военния си бюджет.

Спестените пари имат за какво да се похарчат, при това с голяма полза за американския народ.

Например за здравеопазване.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа