Русия: „Поредната пропагандна атака“

Москва осъди „очевидно политизираните американски санкции срещу руски граждани ", за които се твърди, че стоят зад операцията „Evil Corp", като Министерството на външните работи нарече обвиненията неоснователни и обещава да отвърне съответно.


Единадесет руски лица и шест компании бяха санкционирани от САЩ във вторник заради „връзки" с т. н. „Evil Corp", предполагаем синдикат за киберпрестъпления, който Министерството на правосъдието на САЩ обвинява в кражба на над 100 милиона долара от западни институции през миналото десетилетие.


Въпреки че DOJ заяви, че е получило помощ от органите на Руската федерация, руското външно министерство в петък заяви, че нищо подобно не се е случило.


„Ако Съединените щати разполагат с действителни доказателства, те биха помолили съответните руски органи да проведат разследване, въз основа на договора за взаимопомощ от 1999 г. ", се казва в съобщение на министерството. „Доколкото знаем, такива искания не са получени."

 

Освен това САЩ едностранно прекратиха сътрудничеството в областта на киберсигурността с Русия през 2014 г. и оттогава отказват да го възобновят, добави министерството.


Докато Вашингтон постоянно обвинява Русия в „хакване", включително на президентските избори през 2016 г., той отказва да представи каквито и да било доказателства за тези твърдения, защото САЩ „просто нямат доказателства, които да бъдат поставени на масата пред специалисти. "

 

Целта на тези, които налагат санкциите, е „не да се борят с престъпността, а просто поредната пропагандна атака срещу Русия", добави министерството, обещавайки неуточнен отговор срещу САЩ.

 

САЩ предложиха награда от 5 милиона долара за ареста на Максим Якубец, предполагаем лидер на "Evil Corp.".

Станете почитател на Класа