Путин: Русия е готова да удължи Новия договор за контрол над оръжията без условия и дискусии

Москва е готова да удължи последния основен договор за контрол на ядреното оръжие, без условия или дискусии, заяви президентът Владимир Путин, като повтори позицията на Русия по Новия договор СТАРТ, който изтича през 2021 г.


„Русия е готова незабавно, възможно най-скоро, преди края на годината, да удължи договора за Нов СТАРТ без никакви предпоставки, за да няма двойно, тройно тълкуване на нашата позиция по-късно. Казвам това официално", изтъкна руският президент.

 

Новият договор START, който задължава Москва и Вашингтон да намалят наполовина броя на своите стратегически ракети, беше подписан през април 2010 г. Споразумението изтича през февруари 2021 г., но има вариант той да бъде удължен до 2026 г.


Русия вече е подала цялата документация, необходима за започване на преговори за удължаване на договора, но САЩ не са реагирали на предложението. Москва е обезпокоена, че администрацията на Тръмп е готова да изхвърли Нов START, точно както стана с INF.


Договорът за ядрените сили със среден обсег (INF) забрани на Русия и САЩ да използват наземни ракети на наземни бази с обхват между 500 км (310 мили) и 5 500 км (3418 мили) в Европа и беше крайъгълен камък на сигурността за този континент от 1987 г. Едностранното оттегляне на САЩ от договора не оставя на Русия друг избор освен да го напусне, което поражда опасения от нова надпревара с оръжия между двете страни.

Станете почитател на Класа