Тръмп и Обрадор договориха стратегия за спиране на трафика на оръжие за Мексико

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор и президентът на Съединените щати Доналд Тръмп се договориха за стратегия за замразяване на трафика на оръжие, която ще стартира от следващата седмица, заяви външният министър в на Мексико, Марсело Ебрард, пред журналисти.


"Президентът заяви: повече или по-малко, но 80% от оръжията, които видяхме, идват от САЩ", каза Ебрард. Той заяви, че за да се спре напълно незаконното влизане на оръжия в Мексико от САЩ ще се използват технологиите на двете страни. Той добави, че мексиканското правителство ще използва същата технология, за да предотврати трафика на наркотици в САЩ.


Според Ебрард, по време на телефонния разговор между президентите, Лопес Обрадор казал на Тръмп, че оръжията на картела Синалоа са американски. „Оръжията, които видяхме в Кулиакан, и които са наистина са впечатляващи, са оръжия с 50 калибър, които лесно могат да пробият всяка броня, дори на дълги разстояния, ето с това се сблъскахме", каза външният министър.


Относно събитията в Кулиакан, където правителствените сили задържаха сина на „Ел Чапо", Овидио Гузман Лопес и след това го освободиха, за да „защитят целостта и спокойствието на кулиаканското общество", по време на телефонния разговор Тръмп изрази своята солидарност с решението на мексиканските власти.


"Благодаря преди всичко за уважението към нашите решения за нашия суверенитет, точно както ние не навлизаме във въпроси на други нации", заяви Лопес Обрадор, който подкрепи решението да бъде освободен синът на "Ел Чапо".


"Върховният главнокомандващ на въоръжените сили - президентът, никога няма да даде заповед за репресиране на народа, защото няма да сблъскаме братя с братя", каза той.

Станете почитател на Класа