Лавров смята, че Асанж може да изтърпява мъчения в британския затвор

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви в понеделник, че основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж може да бъде подложен на изтезания в затвора за максимална сигурност в Белмарш (Лондон, Обединеното кралство). Това заяви той в интервю за канал "Росия 24".

 

"Сега виждате как се отнасят към разговорите един на един във Вашингтон. Те се опитват да направят от това някакви луди грехове. Но тогава възникват много въпроси. Какво да се прави със свободата на достъп до информация? Ако този принцип стане абсолютен, както се опитват демократите от Капитолийския хълм, тогава ще е необходимо да се отменят обвиненията срещу Едуард Сноудън, да се освободи Джулиан Асандж и да спрат да прилагат изтезанията, на които той очевидно е подложен в британския затвор", каза руският външен министър.


В края на септември Джон Шиптън, бащата на Асанж, заяви, че синът му "е подложен на всякакви мъки" в затвора. Той също така подчерта, че основателят на WikiLeaks страда психически и физически.


Джулиан Асанж беше арестуван на 11 април 2019 г. в посолството на Еквадор в Лондон, задържан там седем години, след което президентът Ленин Морено оттегли предоставеното му убежище. През май той бе осъден на 50 седмици затвор в Обединеното кралство за нарушаване на условията на пробацията, наложена му през 2010 г. В момента излежава присъдата си в затвора в Белмарш, Южен Лондон.


На 28 септември неговият адвокат Карлос Поведа заяви, че Асанж остава изолиран и може да има сериозни здравословни проблеми. "Той е изолиран 23 часа на ден и има само един час за междуличностни отношения. Това е много сложна ситуация. Отслабнал е и е напълно изолиран от външния свят. Това ще се отрази на здравето му", каза адвокатът.

Станете почитател на Класа