Масовият процес срещу бандата МС-13 освети връзки с политици в Салвадор

Операцията Кускатлан, един от най-големите съдебни процеси, водени срещу 426 членове на бандата Мара Салватруча (МС-13), обвинени в убийства, тероризъм, пране на пари и трафик на оръжие, освети и няколко политици и бивши функционери.


Изявленията на ключовия свидетел, по прякор „Ной", лидер, принадлежал на Мара Салватруча повече от 25 години, разкриха имената на няколко политици от Националния освободителен фронт „Фарабундо Марти" (FMLN) и Националистическия републикански алианс (ARENA), които са се срещнали с лидерите на престъпната структура през 2014 г. и 2015г.


Според "Ной", президентът на законодателния орган - свързан с дясната партия ARENA - Норман Куджано, който бе кандидат за изпълнителната власт през 2014 г., се е срещнал с членове на бандата дни преди изборите, за да им предложи милион долара в замяна на подкрепа.


Поради тази причина президентът на Салвадор призова да се разследва Киджано служебно и дори му предложи да подаде оставка. ARENA обаче реши да поиска от президента да не пречи на разследванията по случая.


Според показанията на „Ной" кметът на Сан Салвадор Ернесто Муйсхонд (ARENA) също бил дал на членовете на бандата 69 000 долара в замяна на гласове в законодателните и общински избори през 2015 г. По обвиненията официалният служител не е изразил становище.


Името на бившия министър на вътрешните работи Аристидес Валенсия - боец от FMLN - също излезе наяве заради предполагаемото финансиране на престъпни структури. През 2016 г. журналистическо разследване пусна видео, на среща с предполагаема група членове на бандата. Разговорът включва предлагане на до 10 милиона долара за началниците на трите основни банди, които те да администрират под формата на микрокредити към своите клетки.


През април 2018 г. членовете на MS-13 казаха пред вестник El Faro, че „е било грешка да приемат пари от политическите партии" и заявиха, че не се намесват нито за, нито срещу която и да е партия в изборите.


Процесът продължава и се очакват още разкрития за корупция по върховете на държавата на местно и национално ниво.

Станете почитател на Класа