В Израел откриха „Ню Йорк на бронзовата ера“

Огромно селище на 5000 години е открито в района на Ейн Ирон, в северната част на Израел. Градът обхваща площ от около 650 дунама (65 хектара) и датира от бронзовата епоха, съобщават местните медии, позовавайки се на съобщение на Органа за антики на страната.

 

Властите посочиха, че мястото, наречено Ейн Асур, може "да промени завинаги това, което знаем за появата на урбанизация в целия район". Това е град, в който са живели около 6000 души, много голямо население за онова време.


"Той е много по-голям от всеки известен обект на територията на Израел и извън нея, както и в района на Йордания, Ливан или Южна Сирия", каза съуправителят на изкопните работи Ицхак Пас.


Жителите на града са се занимавали със земеделие и търгували с различни региони, включително и с други култури и кралства.


Мястото е било оградено със стена и има обособени жилищни и обществени зони. "Това е Ню Йорк на нашия регион в бронзовата епоха, космополитен и добре планиран град", заявиха властите.


По време на разкопките, екипът е открил много голяма обществена сграда, която вероятно представлява храм или светилище, в рамките на която са открити кости от изгорени животни, вероятно за жертвоприношения и религиозни ритуали.

 

В допълнение, при задълбочаване на работата е било разкрито и друго селище, още по-старо, приблизително на 7000 години.


Поради важността на обекта изследователите ще съхранят разкопките чрез високотехнологична документация и физическа консервация.

Станете почитател на Класа