"Ако живеете в Мексико, трябва да купувате сребро"

„С отрицателните лихвени проценти централните банки поставиха превръзка на очите на цялата финансова система", заяви анализаторът Макс Кайзер, който сравнява тази ситуация с международната търговия, където „никой не знае точно финансовия риск, пред който сме изправени. или колко безплатни стоки получават чрез долара САЩ от останалия свят".


Междувременно той съветва да се върнем към златния стандарт, който поне "налага определена дисциплина". От стабилността, осигурена от златния стандарт, се получиха „истински иновации като двигателя с вътрешно горене, електрическата крушка или централния процесор за обработка на данни, докато сега попаднахме на своеобразна котировка с глупостта на фиат" посочва той.


Така на пазара на опции „можете да търгувате с опции, които изобщо нямат присъща стойност, а имат само неявна стойност, която се основава на времева стойност плюс нестабилността или бета коефициента", обяснява Макс., " Тъй като ние използваме основните лихвени проценти като отправна точка, за да определим цената на времето по отношение на кривата на типовете, в случай, че се налагат отрицателни лихвени проценти парите престават да имат реална и също придобиват отрицателна стойност", подробно описва той.


„Отрицателните лихвени проценти превръщат сегашния модел, базиран на финансиаризацията, в нещо напълно безполезно, защото без референция, която ни позволява да оценим риска във времето, няма начин да определим стойност за нашата финансово пост-индустриална икономика или каквото и да е", размишлява на глас Макс. Той дава за пример банковите спасявания, когато стотици милиони долари се емитират без никаква основа и всичко се превръща "в игра на отгатване, която става все по-абсурдна, когато потъваме в дупката на отрицателните лихви."


Докато основното правило е да не се вземат заеми в дългосрочен план и да се дават заеми в краткосрочен план, „банките правят точно обратното и те са го правили години преди да дойдат отрицателните лихви", добавя той.


От гледна точка на Макс, „сега в САЩ се опитват да пресъздадат златния стандарт чрез митата, което е абсурдно". „Спрете митата и се върнете към златния стандарт", заключава анализаторът.


"И ако живеете в Мексико, трябва да купувате сребро. Нека нашите мексикански приятели да го знаят", добавя той.

Станете почитател на Класа