Най-красиви морски кейове в Европа

Тези невероятни мостове и кейове са истинско произведение на изкуството. Повечето от тях са се превърнали в символ на своето населено място. Ето кои са най-красивите десет в Европа:

 

 

 

 

Остров Узедом в Балтийско море е известен с архитектурата на своите курорти от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Тогава са построени и петте кея на Узедом. Този в Албек (на снимката) е най-старият в Германия: построен е през 1898 година. Сградата с куличките винаги е била ресторант. Мостът зад него навлиза на 280 метра навътре в морето.

 

Албек на остров Узедом, Германия

  • Остров Узедом в Балтийско море е известен с архитектурата на своите курорти от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Тогава са построени и петте кея на Узедом. Този в Албек (на снимката) е най-старият в Германия: построен е през 1898 година. Сградата с куличките винаги е била ресторант. Мостът зад него навлиза на 280 метра навътре в морето.

 Узедом държи още един рекорд: в Херингсдорф е най-дългият морски кей в Германия. Върху 508 метра се помещават кафенета, ресторанти и магазини. През 90-те години на миналия век кеят е бил изграден отново, когато е бил и модернизиран. По-голямата част от съоръжението е покрита, което го прави атрактивен за посещения и в дъждовни дни.

Херингсдорф, Германия

  • Узедом държи още един рекорд: в Херингсдорф е най-дългият морски кей в Германия. Върху 508 метра се помещават кафенета, ресторанти и магазини. През 90-те години на миналия век кеят е бил изграден отново, когато е бил и модернизиран. По-голямата част от съоръжението е покрита, което го прави атрактивен за посещения и в дъждовни дни.

Морският кей в Зелин на остров Рюген е приказно красив. Той също е изграден в характерния за морските курорти архитектурен стил и е особено елегантен. Тук човек дори може да сключи граждански брак, тъй като на кея има и съответна служба. Кеят всъщност има съвсем прагматично предназначение - тук акостират туристическите корабчета и фериботите.

Зелин на остров Рюген, Германия

  • Морският кей в Зелин на остров Рюген е приказно красив. Той също е изграден в характерния за морските курорти архитектурен стил и е особено елегантен. Тук човек дори може да сключи граждански брак, тъй като на кея има и съответна служба. Кеят всъщност има съвсем прагматично предназначение - тук акостират туристическите корабчета и фериботите.

Балтийско море е истински туристически рай. Това важи и за Паланга - един от най-посещаваните морски курорти в Литва. Плажната ивица тук е дълга 25 километра. В едноименното селище има множество изящно реставрирани сгради от 19 век. Морският кей, дълъг 470 метра, е по-скоро семпъл. Основното му предназначение е да посреща и изпраща гостите на курорта, които пристигат с кораби.

 

Паланга, Литва

  • Балтийско море е истински туристически рай. Това важи и за Паланга - един от най-посещаваните морски курорти в Литва. Плажната ивица тук е дълга 25 километра. В едноименното селище има множество изящно реставрирани сгради от 19 век. Морският кей, дълъг 470 метра, е по-скоро семпъл. Основното му предназначение е да посреща и изпраща гостите на курорта, които пристигат с кораби.

Морският кей на Варберг води към една шведска институция: спа-център за студени бани. По крайбрежието в района има няколко подобни съоръжения - комбинация от сауна и открит басейн в морето за редуване на гореща и студена баня. Това е много популярен ритуал в Швеция, също и през зимата. Освен това спа-центровете предлагат и помещения за покой, кафенета и ресторанти.

Варберг, Швеция

  • Морският кей на Варберг води към една шведска "институция": спа-център за студени бани. По крайбрежието в района има няколко подобни съоръжения - комбинация от сауна и открит басейн в морето за редуване на гореща и студена баня. Това е много популярен ритуал в Швеция, също и през зимата. Освен това спа-центровете предлагат и помещения за покой, кафенета и ресторанти.

Брайтън е известен морски курорт в Съсекс и много англичани го свързват с почивката на море. Palace Pier е построен през 1891 и се е променял съобразно потребностите на туристите. Днес съоръжението представлява нещо като увеселителен парк върху пилони. Още през 1901 г. тук е имало театър с 1500 седящи места, павилиони с ресторанти, читални и специални помещения за пушене.

Брайтън, Великобритания

  • Брайтън е известен морски курорт в Съсекс и много англичани го свързват с почивката на море. "Palace Pier" е построен през 1891 и се е променял съобразно потребностите на туристите. Днес съоръжението представлява нещо като увеселителен парк върху пилони. Още през 1901 г. тук е имало театър с 1500 седящи места, павилиони с ресторанти, читални и специални помещения за пушене.

Схевенинген е квартал на Хага и същевременно най-големият холандски морски курорт. Кеят, построен през 1901 година, е една от неговите емблеми. След основен ремонт съоръжението беше отново открито през 2015 година и предлага заведения за хранене, барове и магазини. Над него се извисява единственото в цяла Европа виенско колело над вода, освен това мястото предлага и кула за бънджи скокове.

Схевенинген, Холандия

  • Схевенинген е квартал на Хага и същевременно най-големият холандски морски курорт. Кеят, построен през 1901 година, е една от неговите емблеми. След основен ремонт съоръжението беше отново открито през 2015 година и предлага заведения за хранене, барове и магазини. Над него се извисява единственото в цяла Европа виенско колело над вода, освен това мястото предлага и кула за бънджи скокове.

Бланкенберге е сред най-известните курорти по белгийското крайбрежие на Северно море. Той привлича туристи още от 1860-та година насам. Морският кей Belgium Pier навлиза на 350 метра в морето и завършва с огромна стъклена постройка с ресторант и кафене. След разходка по трикилометровата плажна ивица съоръжението предлага не само защита от вятъра, но е и място за отмора.

Бланкенберге, Белгия

  • Бланкенберге е сред най-известните курорти по белгийското крайбрежие на Северно море. Той привлича туристи още от 1860-та година насам. Морският кей "Belgium Pier" навлиза на 350 метра в морето и завършва с огромна стъклена постройка с ресторант и кафене. След разходка по трикилометровата плажна ивица съоръжението предлага не само защита от вятъра, но е и място за отмора.

Френският Капбретон е популярен морски курорт на Атлантическия бряг. Много характерният кей е построен през 1858 като защитна дига, пазеща пристанището, а морският фар в самия му край е изграден чак през 1948 година. Дървената конструкция често е била повреждана от бури и наводнения. За местните жители кеят отдавна се е превърнал в емблема на техния град.

Капбретон, Франция

  • Френският Капбретон е популярен морски курорт на Атлантическия бряг. Много характерният кей е построен през 1858 като защитна дига, пазеща пристанището, а морският фар в самия му край е изграден чак през 1948 година. Дървената конструкция често е била повреждана от бури и наводнения. За местните жители кеят отдавна се е превърнал в емблема на техния град.

Малко пó на юг от Капбретон се намира един от най-известните морски курорти в света: Биариц. Сред най-известните му символи е морският кей Скалата на Девицата“ със статуята на Дева Мария. Тя се издига на това място от 1864 г. насам, за да закриля рибарите в морето. До нея води железният мост Айфел, наречен на неговия създател - прочутия Густав Айфел.

Биариц, Франция

  • Малко пó на юг от Капбретон се намира един от най-известните морски курорти в света: Биариц. Сред най-известните му символи е морският кей "Скалата на Девицата“ със статуята на Дева Мария. Тя се издига на това място от 1864 г. насам, за да закриля рибарите в морето. До нея води железният мост "Айфел", наречен на неговия създател - прочутия Густав Айфел.

Станете почитател на Класа