Кой би могъл да наследи Тръмп (ако бъде уволнен)?

Ако президентът на Съединените щати Доналд Тръмп бъде освободен от длъжност в резултат на процеса на импийчмънт, има списък от 18 висши служители, които биха могли да го заместят в неговите задължения.


Списъкът, който е известен като президентската линия на наследяване, се оглавява от вицепрезидента Майк Пенс, следван от президента на Камарата на представителите Нанси Пелоси, която е единственият демократ в линията на наследяване.


Ето пълният списък:

 

Вицепрезидент: Майк Пенс
Председател на Камарата на представителите: Нанси Пелоси
Президент Про Темпора на Сената: Чък Грасли
Държавен секретар: Майк Помпео
Министър на финансите: Стивън Мнучин
Министър на отбраната: Марк Еспер
Генерален прокурор: Уилям Бар
Секретар по вътрешните работи: Дейвид Бернхард
Секретар по земеделието: Сони Пердю
Търговски секретар: Уилбър Рос
Секретар по труда: Евгений Скалия
Секретар по здравеопазването: Алекс Азар
Секретар по жилищното и градско развитие: Бен Карсън
Министър на транспорта: Илейн Чао (недопустимо)
Министърът на енергетиката: Рик Пери
Секретар по образованието: Бетси ДеВос
Секретар по въпросите на ветераните: Робърт Уилки
Секретар по националната сигурност: Кевин Макалийн (изпълняващ длъжността).


Както подчерта анализаторът на "Форбс" Лизет Войтко, няколко имена от списъка са замесени в скандала около предполагаемия натиск върху Украйна за възобновяване на разследванията на бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън. Тези хора са Майк Пенс, Майк Помпео, Уилям Бар и Рик Пери и остава да се разбере дали ще бъдат включени в продължаващото разследване на импийчмънт. Освен това се носят слухове, че Пери може да напусне поста си в края на ноември.

 

От друга страна, транспортната секретарка Илейн Чао, която заема 14-та позиция в списъка, няма право да заема поста президент, тъй като е родена в Тайван (Китай), а президентът е длъжен да бъде от САЩ по рождение.

 

И накрая, Войтко предлага да се внимава дали Конгресът ще предприеме някакъв ход за промяна на линията на наследяване. Както наскоро изтъкна Bloomberg, демократите биха могли да решат да премахнат Пелоси от списъка, за да не се смята, че с политическия процес се опитват да заменят президента с член на партията си.

Станете почитател на Класа