Испания привика американския посланик и изрази "фронтално отхвърляне" на увеличението на митата

Испанското правителство привика американския посланик в Мадрид, Ричард Дуке Бучан III, за да изрази своето "фронтално отхвърляне" на налагането на мита за испански продукти, обявено от американския президент Доналд Тръмп.


Чрез изявление, изпратено до пресата, Монклоа (седалище на правителството) заяви: „Запазвайки готовността си за диалог, ако Вашингтон откаже да разговаря с Европейския съюз за уреждане на въпроса за митата, испанското правителство ще реагира незабавно категорично и ясно в защита на интересите на всички испанци".


"Всички налични правни мерки ще бъдат активирани в многостранна рамка и в пълна координация с Европейската комисия и нашите европейски партньори", се казва в текста и се добавя "Търговските спорове, освен че са краткосрочни, не са от полза за никой и вредят както на производителите, така и на потребителите."


Монклоа заяви, че "няма смисъл конфликтът във връзка с финансирането на строителството на граждански самолети да доведе до търговска война, разширена и до агро-хранителния сектор. Това не е добре за гражданите, нито за европейските, нито за американските, но това преди всичко е несправедливо спрямо засегнатите наши производители на зехтин, вино, свинско месо и цитрусови плодове. "


Администрацията на Тръмп обяви миналата сряда, че ще наложи мита за някои продукти от ЕС на стойност 7,5 милиарда долара, включващи френско вино, италиански сирена и испански маслини.


Вашингтон смята, че " Испания, Франция, Германия и Обединеното кралство са отговорни за незаконните субсидии на ЕС за френския многонационален Airbus".


Припомня се, че "Само след няколко месеца ЕС също ще бъде в състояние да прилага повишения на митата, след като СТО вземе решение за предоставената от САЩ помощ за Боинг. Това са две кръстосани шпаги".

Станете почитател на Класа