За първи път „върнаха към живот“ древни свитъци, овъглени от изригването на Везувий

Изследователи от Университета в Кентъки (САЩ) казват, че са открили метод, който може да се използва за дешифриране на свитъците, които са били овъглени от изгарящата топлина на пепел и газ от изригването на Везувий, който унищожи древните градове Помпей и Херкуланум през 79 г. сл. Хр.


Специалистите ще използват нов метод, съвместяващ изкуствен интелект и рентгенови лъчи, разкриващи малки разлики (например промени в структурата на папирусните влакна) между областите, в които се намира мастилото и празната хартия.


В момента системата се проверява с текстови проби, видими с просто око за сравнение. Изучаването на свитъците ще започне през следващите месеци.


Професорът от университета в Кентъки, Брент Сийлс, който ръководи изследването, подчерта: „Въпреки че може да се види, че във всяко влакно от пергамент има надписи, за да отворите пергамент, ще е необходимо да е наистина гъвкав, а той вече не е. Тази нова система ще позволи да не се разгъват папирусите, за да се разчетат".


"Надяваме се да усъвършенстваме тази технология, така че да можем да я повторим в 900-те останали неразгънати свитъка" каза Сийлс, цитиран от The Guardian.


Изследователите се вълнуват от съдържанието на свитъците. Една от техните хипотези е, че съдържат епикурейска гръцка философия. Друга възможност, която учените предвиждат, е че свитъците могат да съдържат латински текстове и не изключват открият изгубени произведения, като стихотворения на Сафо или трактат на Марк Антоний.


През годините експертите са се опитвали да разгърнат приблизително половината от свитъците чрез различни методи, въпреки че някои са били унищожени в процеса. Специалистите твърдят, че развиването и излагането на писмеността на въздух води до промяна в цвета на мастилото.


Останките от библиотеката на градовете Помпей и Херкуланум са открити през 1752 г. при разкопките на древния римски град Херкуланум.

Станете почитател на Класа