Рембранд: На колене преди един гений!

Рембранд ван Рейн е един от най-значимите холандски художници от ерата на Барока. Навършиха се точно 350 години от смъртта му. Още приживе е бил почитан като гениален творец.

Ето някои от най-известните му картини:

Рембранд Харменсон ван Рейн е роден е през 1609 година в Лайден, известен по онова време с търговците на платове. Първоначално Рембранд посещава латинско училище, а после става чирак на местния художник Якоб ван Сваненбург, рисуващ основно исторически сюжети. „Членовете от гилдията на Драпер“ или Синдиците е групов портрет на синдиката, който оценявал качеството на тъканите.

Синдиците

  • Рембранд Харменсон ван Рейн е роден е през 1606 година в Лайден, известен по онова време с търговците на платове. Първоначално Рембранд посещава латинско училище, а после става чирак на местния художник Якоб ван Сваненбург, рисуващ основно исторически сюжети. „Членовете от гилдията на Драпер“ или "Синдиците" е групов портрет на синдиката, който оценявал качеството на тъканите.

В Урок по анатомия на д-р Тюлп Рембранд портретира Амстердамската гилдия на хирурзите. Пред любопитните погледи на присъстващите докторът показва как функционира човешката ръка. Тази картина от 1632 година показва нарастващото значение на природните науки по онова време.

"Урок по анатомия на д-р Тюлп“

  • В "Урок по анатомия на д-р Тюлп" Рембранд портретира Амстердамската гилдия на хирурзите. Пред любопитните погледи на присъстващите докторът показва как функционира човешката ръка. Тази картина от 1632 година показва нарастващото значение на природните науки по онова време.

Нощна стража е най-известната творба на Рембранд. Тя е завършена през 1642 г. и е трябвало да украсява новата парадна зала на Гилдията на стрелците. През 1642 настъпва трагичен обрат в живота на Рембранд: умира съпругата му Саския, след като преди това семейството е загубило три от децата си. Оцелява само синът му Титус.

"Нощна стража"

  • "Нощна стража" е най-известната творба на Рембранд. Тя е завършена през 1642 г. и е трябвало да украсява новата парадна зала на Гилдията на стрелците. През 1642 настъпва трагичен обрат в живота на Рембранд: умира съпругата му Саския, след като преди това семейството е загубило три от децата си. Оцелява само синът му Титус.

Едно зло никога не идва само: смъртта на Саския и паричните проблеми, които много бързо застигат Рембранд, го извеждат от равновесие. Променя се и стилът му, което ясно личи в Еврейска годеница (1667): щрихите на четката стават по- едри, а фигурите и сцените въздействат над зрителя някак по-интимно.

"Еврейска годеница"

  • Едно зло никога не идва само: смъртта на Саския и паричните проблеми, които много бързо застигат Рембранд, го извеждат от равновесие. Променя се и стилът му, което ясно личи в "Еврейска годеница" (1667): щрихите на четката стават по- едри, а фигурите и сцените въздействат над зрителя някак по-интимно.

Едва ли има друг художник, който да е рисувал толкова много автопортрети: за 40 години Рембранд създава общо 80 на брой с различни техники. Обичал е да се рисува пред триножника или като Апостол. Всичките 80 селфита на Рембранд са рисувани по поръчка и са се радвали на изключителна популярност сред клиентите му.

"Автопортрет с кадифена барета и кожена мантия"

  • Едва ли има друг художник, който да е рисувал толкова много автопортрети: за 40 години Рембранд създава общо 80 на брой с различни техники. Обичал е да се рисува пред триножника или като Апостол. Всичките 80 "селфита" на Рембранд са рисувани по поръчка и са се радвали на изключителна популярност сред клиентите му.

В ранните си автопортрети Рембранд експериментира с различни изражения на лицето и разнообразни техники. Първият му автопортрет се появява през 1628 (на снимката), последният е от годината на смъртта му - 1669. Тайната на успеха на неговите автопортрети: купувачите се сдобивали едновременно с картина от и на Рембранд.

"Младият Рембранд"

  • В ранните си автопортрети Рембранд експериментира с различни изражения на лицето и разнообразни техники. Първият му автопортрет се появява през 1628 (на снимката), последният е от годината на смъртта му - 1669. Тайната на успеха на неговите автопортрети: купувачите се сдобивали едновременно с картина от и на Рембранд.

Някои от сюжетите за своите картини Рембранд черпи от Библията. В Йосиф, обвинен от жената на Потифар (1655) всичко се върти около едно обвинение за прелъстяване. През цялото си творчество великият художник създава над 300 творби, но накрая остава без средства и е принуден да разпродаде личната си колекция от предмети на изкуството. През 1669 той умира самотен и беден.

"Йосиф, обвинен от жената на Потифар"

  • Някои от сюжетите за своите картини Рембранд черпи от Библията. В "Йосиф, обвинен от жената на Потифар" (1655) всичко се върти около едно обвинение за прелъстяване. През цялото си творчество великият художник създава над 300 творби, но накрая остава без средства и е принуден да разпродаде личната си колекция от предмети на изкуството. През 1669 той умира самотен и беден.
  • Автор: Сабине Йолце

Станете почитател на Класа