САЩ: 18 мъртви и 1080 с белодробни заболявания, причинени от електронни цигари

Центровете за контрол и профилактика на заболяванията. (CDC) съобщиха на 3 октомври, че в страната вече има 18 мъртви и 1080 заболели от "мистериозно състояние на белите дробове, свързано с използването на електронни цигари ", съобщава Reuters.


През последната седмица има 275 нови случая на дискомфорт на територията на САЩ, причинено от „вапинг" (пушене на електронни цигари).


Изследователите не свързват тези инциденти с конкретен продукт или химическо съединение, но посочват вапинг маслата, които съдържат тетрахидроканабинол (THC), основният психоактивен канабис.


От август CDC изследва огнища на пневмопатия, свързана с вапинга, която може да бъде свързана с витамин Е ацетат, вещество, открито в някои електронни цигари. Поради тази причина миналата седмица тази американска агенция препоръча да не се използват електронни цигари с THC.


Администрацията на Тръмп планира да забрани продажбата на електронни цигари, които не съдържат тютюн, каквато щатът Ню Йорк вече е приложил.


От своя страна научната общност предупреди, че онези, които вдишват дима, издишван от хората, които вапират, също могат да имат здравословни проблеми.

Станете почитател на Класа