Дигиталната обработка на емблематична снимка разкри усмивката на Бъз Олдрин на Луната

Анди Сондърс, британски фотограф-аматьор, даде нов живот на известната фотография, която показва Бъз Олдрин, астронавт от мисията Аполо 11, на повърхността на Луната през 1969 г. За това той дигитално възстановил изображението, така че да се разкрие усмихнатото лице, което едва изплува зад шлема.


Сондърс прибягва до техника за обработка на снимки, често използвана от астрономите за подобряване на яснотата на изображенията. Той каза, че е прекарал часове в работа върху снимката, коригирайки наситеността и контраста, осветявайки я и потъмнявайки я - понякога само с няколко пиксела наведнъж - докато накрая се очертало лицето на Олдрин, усмихнат пред камерата, която държи Нийл Армстронг.


Фотографът любител каза, че „макар наистина да е първият, който го е направил, това не е толкова сложно технически, тъй като е използвал само оборудване за обработка на снимки и личното си посвещение на работата".


Сондърс вече беше показал уменията си за редактиране в други изображения на Аполо 11, например когато комбинира три кадъра от записа на НАСА, за да получи ясно изображение на лицето на Нийл Армстронг, в момента когато стъпи на естествения спътник на Земята.

Станете почитател на Класа