Предупредиха за „епична“ уязвимост за iPhone и iPad

Компютърен експерт сподели информация за "епична" уязвимост, която ще засегне стотици милиони устройства, работещи с операционната система iOS. Провалът ще даде път на постоянен „джейлбрейк" в повечето поколения iPhone или iPad, съобщи специализираният портал 9to5mac.


Това е „експлоит" или фрагмент от софтуер, който се възползва от нестабилността на сигурността на системата, която в този случай заплашва да премахне някои от ограниченията, наложени от Apple на нейните устройства. По този начин потребителите могат да изтеглят приложения и други програми, които не са официални.

 

„Експлоитът", наречена checkm8 (шах и мат), беше открит от потребителя на Twitter axi0Mx. С този инструмент хакерите могат да имат дълбок достъп до почти всички устройства с iOS, от iPhone 4S до iPhone X.


Специалистите смятат, че " заплахата е постоянна и не подлежаща на поправяне, тъй като работи при стартиране на операционната система и следователно Apple няма да може да й противодейства с бъдеща актуализация на защитата на софтуера".


„Това би го превърнало в едно от най-големите развития в пиратската общност на iPhone от години", се казва в портала.


Въпреки това, checkm8 не е инструмент, който може просто да бъде изтеглен или дешифриран. Експертите обясняват, че "експлоитът" може да бъде активиран физически само чрез USB връзка и засега изключва истински "джейлбрейк".


Съобщението идва само месец, след като компанията пусна нова актуализация на операционната си система iOS, в която коригира грешка в сигурността, след което заяви, че направила невъзможен джейлбрейк.


Засега компанията не е направила изявления за разкритата уязвимост.

Станете почитател на Класа