Пхенян изстреля балистична ракета и възобнови ядрените преговори със САЩ

Северна Корея изстреля ракета в морето на Япония от пристанищния град Вонсан сутринта на 2 октомври, според южнокорейската армия. Това стана само часове, след като министерството на външните работи на Северна Корея обяви, че ще възобнови диалога със САЩ по отношение на денуклеаризацията на Корейския полуостров.


Южнокорейските съвместни началник щабове са открили ракета - вероятно балистична ракета за подводници Pukkuksong („полярна звезда", на корейски) - в 07:11 ч. местно време. Южнокорейските въоръжени сили изчисляват, че е изминала 450 километра на максимална височина от 910 километра.


От своя страна Япония предлага различна версия: тя гарантира, че Северна Корея е изстреляла две балистични ракети и че един от тези снаряди е паднал във водите на изключителната японска икономическа зона. Японският премиер Шинцо Абе осъди този тест и заяви, че представлява нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.


Абе, който на 2 октомври свика заседание на Съвета за национална сигурност на Япония, каза на пресата, че правителството му анализира този инцидент, има подкрепата на САЩ. и международната общност и „ще направи всичко възможно да остане бдително и да защити живота на японците".


Това е единадесетото изстрелване на ракети на Пхенян от май: последното се проведе на 10 септември, когато той изпробва новата си система за многократно изстрелване на ракети под наблюдението на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. По този повод Северна Корея насочи своите снаряди и към Японско море.


Няколко седмици по-рано, на 24 август, Северна Корея извърши две изстрелвания на балистични ракети с малък обсег, също към Японско море. По това време Доналд Тръмп заяви, че не вярва, че президентът на Северна Корея е нарушил някакъв ангажимент към администрацията му. „Той обича да тества ракети, но ние никога не ограничаваме ракетите с малък обсег на действие", заяви обитателят на Белия дом.

Станете почитател на Класа