Еквадор ще напусне ОПЕК на 1 януари 2020 г.

Министерството на енергетиката и невъзобновяемите природни ресурси на Еквадор обяви във вторник, че страната ще напусне Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) на 1 януари 2020 г.


Според съобщението, решението се дължи на „вътрешни проблеми и предизвикателства, които страната трябва да поеме, свързани с фискалната устойчивост".


"Тази мярка е съобразена с плана на националното правителство за намаляване на публичните разходи и генериране на нови приходи", се казва в изявлението.


По този начин Еквадор ще престане да принадлежи към организация, в която е бил от 1973 до 1992 г. и с която възобнови отношенията си през 2007 г.


Въпреки излизането, Министерството на енергетиката казва, че "ще продължи да подкрепя всички усилия, които се стремят да стабилизират световния пазар на петрол".


От миналата година Еквадор прилага редица икономически мерки, сред които се открояват:


Премахване на 20 държавни институции като министерства, секретариати, институти и агенции.


Уволнения на обществени работници - от декември 2018 г. до февруари 2019 г. министърът на труда уволни 11 820 работници в публичния сектор.


Премахване от субсидиите за гориво, със съответното увеличение на цената за потребителя.


Делегиране, сливане и оптимизиране на публични компании, като Националната телекомуникационна корпорация (CNT), авиокомпанията Tame и Пощите - Correos del Ecuador.


Намаляване в държавния бюджет за 2019 г. на ресурсите за образование, здравеопазване и култура, наред с други области, позовавайки се на липсата на ресурси.


Освен това страната денонсира договора и се оттегли от Съюза на южноамериканските нации (Unasur).

Станете почитател на Класа