Стартът на "импийчмънт" срещу Тръмп, защо сега?

Доналд Тръмп извърши безброй нередности откакто стана президент, които поставят под въпрос способността му да управлява по правилата и регламентите на Конституцията на САЩ. Той затвори в центровете за задържане хиляди мигранти, които търсят убежище в Съединените щати, наричайки ги „престъпници" и „лоши хора", като наруши най-основните им човешки права. Той отдели хиляди малки деца от техните семейства, излагайки ги на ситуации на насилие, дехидратация и липса на медицинска помощ.


Списъкът на ежедневните лъжи на американския президент надхвърли всички граници, без никакви последствия, а постоянните му публични атаки срещу медиите и неговите критици създадоха опасен климат на нетолерантност, расизъм и омраза. Един от неговите последователи е изпращал бомби на журналисти и противопоставящи му се политици, други са отправяли заплахи за смърт срещу критиците му. Лоялни към президента бели мъже са убили латиноамериканци, афро-американци и евреи, повтаряйки "идеите" на Тръмп за спиране на нахлуването на не-бели хора в страната. Расизмът и ксенофобията се разпространиха в САЩ по опасен начин по време на неговото управление.


Американският президент е използвал силата на президентството, за да популяризира собствения си бизнес, използвайки стотици милиони долари публични средства, за да пътува стотици пъти до частната си собственост, за да играе голф и да прекарва почивните дни. Той също е провеждал събития в своите хотели и курорти - за сметка на публични средства - и е генерирал милиони долари печалба от правителства и чуждестранни бизнесмени, които са останали или са използвали имотите му за своите събития и частни посещения.


Дъщеря му Иванка и нейният мултимилионер съпруг Джаред Кушнер са съветници в Белия дом, въпреки че им липсват пълномощия или политически опит.


Всичко това обаче остава незабелязано и не беше достатъчно, за да повдигне настроението на демократите относно политически процес или „импийчмънт". Дори и известното разследване на Робърт Мюлер за #Russiagate, предполагаемата конспирация между кампанията на Тръмп и Русия за постигане на неговата електорална победа. Двете години, в които това разследване продължи, се сринаха, когато Мюлер не можа да намери доказателства за извършено от Тръмп престъпление, въпреки че няколко негови съветници и сътрудници бяха осъдени за престъпления, свързани с лъжесвидетелстване, подкуп и корупция.


Тогава той се прицели по политическия си съперник, бившия вицепрезидент Джо Байдън. В замяна на продажбата на военна техника и милиони долари финансова помощ, Тръмп предложи украинският президент да отвори разследване срещу основния му политически противник. Тръмп намекна по телефона на новия украински президент, че би било добре да се разследват Байдън и синът му, които преди няколко години са правили доходоносен бизнес в Украйна. Той също така предложи отново да се разследва вече опроверганата теория на конспирацията за Демократическата партия и хакнатите нейните писма по време на президентската кампания през 2016 г. И двете искания са напълно не на място в разговор между държавните ръководители. Президентът на САЩ обаче искаше да активира това разследване, мислейки, че то може да отслаби предизборната кампания на основния му противник за президентските избори през 2020 г.


За Доналд Тръмп, бизнесмен, който използва мафиотски тактики в бизнеса си от началото на кариерата, да иска от колега лична услуга не е рядкост. Това, което се случва, е, че като държавен глава има правила и разпоредби, които предотвратяват подобни корупционни практики. Проблемът с американския президент е, че той смята, че нищо от това не се отнася за него и неговия мандат. Ето защо, когато служителят на ЦРУ съобщи за странното и тревожно обаждане, Тръмп призна какво е направил и каза, че е „перфектен". В съзнанието си той не е направил нищо лошо или грешно, защото винаги е работил така, извън закона и по собствените си правила.


Този път обаче действията му изглежда са преминали червената линия и няма връщане. Председателят на Камарата на представителите на Конгреса Нанси Пелоси обяви началото на политически процес - „импийчмънт" - срещу Тръмп за това, че е предал родината и Конституцията.


Пелоси не беше склонна да го направи преди, а стартира „импийчмънтът" сега, когато Тръмп засегна един от нейните: принца на демократите и на истаблишмента. Бившият вицепрезидент Байдън води в анкетите за президентската кампания 2020, вече една година. Той е политическата фигура с най-голям шанс да победи Тръмп на урните. И той е мощен лидер в Демократическата партия, който се радва на много уважение и политическа подкрепа от широки сектори. Тръмп го знае и затова иска да го неутрализира.
Има множество причини за политически процес срещу Доналд Тръмп, но демократите не помръднаха пръст, докато не бяха докоснати в сърцето. И накрая, процесът е по-важен от причината, довела до него. Американският президент е нарушил закона. Той е злоупотребил със силата си, за да се опита да унищожи вътрешен политически противник. Той поиска подкрепа от чуждо правителство за предизборната си кампания. И той го призна публично.


Шоуто за импийчмънт тепърва започва в Съединените щати и със сигурност ще бъде толкова забавно, колкото и отвратително. Резултатът е лесен за прогнозиране. Тръмп ще бъде „импийст" - осъден - но демократите също ще загубят доверие и легитимност. Забавянето му показва малодушието и амбицията им. Те не са действали в защита на хората. Те действат за да защитават един от своите.


За пореден път американският народ е големият губещ в политическата игра. Тръмп защитава само интересите си, а останалите политици също защитават своите. Няма човек, който да защитава хората в американската политика. САЩ ще продължат без достъпна здравна система. Ще продължат да плачат за убийството на деца в техните училища. Ще продължат да плачат десетки хиляди бездомни хора, отчаяни по улиците. И ще продължат с нарастващото неравенство, което разделя и разрушава тяхното общество.

Станете почитател на Класа