Колумбийският началник на военното разузнаване е отстранен от длъжност заради фалшивите снимки, представени в ООН

Напрежението между Каракас и Богота се засили след самопровъзгласяването за "президент" на депутата от опозицията Хуан Гуайдо, който има подкрепата на правителството на Дуке.


Колумбийският президент, който счита Мадуро за "нелегитимен", заяви, че неговият колега защитава на своя територия дисиденти от бившите революционни въоръжени сили на Колумбия (FARC) и ELN, за да разработи планове за конспирация срещу съседната страна.


Президентът на тази страна Иван Дуке представи на Организацията на ООН доклад за предполагаемото присъствие от партизански групи във Венецуела, съдържащ най-малко четири фалшиви снимки. В резултат, генерал Освалдо Пенья Бермео, ръководител на Съвместното военно разузнаване и контраразузнаването на Колумбия, е отстранен от поста си.


Според съобщения на местните медии, Пенья Бермео е бил призован да "отговори на условията", което означава, че трябва да напусне позицията, която е заемал.


В четвъртък колумбийският президент в доклада пред ООН обвини правителството на Венецуела и Николас Мадуро за предполагаема защита и приютяване на партизани от Националната освободителна армия (ELN) в страната. Поне четири от снимките, използвани като "доказателство" за това обвинение, се оказаха направени на територията на Колумбия, както бе посочено от различни медии, които признаха, че и преди това са публикували изображенията.


Първата снимка е на предполагаем партизански лагер, където група деца играят с членове на ELN в селско училище в щата Тачира, граничен с Колумбия. Снимката обаче е направена преди три години в департамента Каука, в югозападната част на Колумбия, поясни вестник "Ел Коломбиано".


Към това първо разкритие се добави и друго на фотографа на Agence France-Presse (AFP) Луис Робайо, който заяви за друга снимка: „Направих тази снимка на 20 септември, 2018 по време на пътуване до региона Кататумбо (Колумбия), за да направя репортаж", каза той.


Президентът на Венецуела, по повод на уволнението на Пеня Бермео, заяви, че "олигархията използва военни за извършване на ексцесии и след това ги изоставя". "За първи път се случва с президент на страна, толкова важна, колкото Колумбия, да лъже безсрамно в ООН", добави той.


От своя страна, Венецуела обвинява Колумбия в настаняване и обучение на паравоенни групи за извършване на дестабилизиращи действия и атаки срещу политически фигури и срещу самия президент на Венецуела.

 

Наскоро правосъдието на Венецуела започна разследване срещу Гуайдо, след като бяха разпространени негови снимки с няколко членове на „Лос Растройос", една от най-опасните групи в Колумбия, извършила престъпления като убийства, отвличания, изнудване, трафик на наркотици и контрабанда.

Станете почитател на Класа