Тези чудновати хора амишите

През 18 век около 100 германски семейства от Пфалц се преселват в Пенсилвания. Там те можели по-свободно да изповядват вярата си, отколкото в Европа. Техните потомци говорят един от диалектите на немския език.

Те се разпознават отдалече - по старомодното облекло и типичните двуколки. Откъде идва тяхната уникална религиозна общност? Амишите са вид менонити – протестантска християнска общност, основана през 16 век в Холандия. Най-големите общности на амиши, живеят днес в САЩ и Онтарио, Канада. Първите от тях пристигат от Германия и се заселват в Джърмантаун, Пенсилвания - днес квартал на Филаделфия.

Известни са с това, че се обличат семпло, живеят просто и се въздържат да използват достиженията на техническия прогрес - например автомобилите, електричеството, телефоните и интернет. Амишите са поставили преграда между себе си и останалото общество по религиозни причини, те не служат в армията, не ползват социално осигуряване, финансова помощ от правителството и не сключват застраховки.

 

USA Amische Archiv 2006 (Getty Images)

 

Амишите емигрират от Европа към "Новия свят" в началото на 18 век. Историята на тяхната църква започва със схизма в Швейцария през втората половина на 17 век, когато християнска анабаптистка група, водена от Якоб Амман, се отцепва от общността на Швейцарските братя. Преследвани в Европа, последователите на Амман, наречени амиши, започват да се преселват в Америка. Пенсилвания е първият им дом.

Една четвърт имат германски корени

В Европа амиши днес вече няма, докато в Америка живеят над 200 хиляди представители на тази протестантска религиозна общност. И до днес голяма част от амишите говорят език, близък до старогерманския, който е известен като "пенсилвански немски" и прилича на диалекта, говорен в областта Пфалц.

 

Амиши в Пенсилвания

Амиши в Пенсилвания

 

Поради религиозната свобода, която предоставя, Пенсилвания се превръща навремето в убежище за членовете на преследвани религиозни малцинства от Европа. Една четвърт от днешните жители на щата имат германски корени, съобщава вестник „Ди Велт".

Амишите се заселват и в земите на Ланкастър Каунти, където живеят, следвайки предписанията на Новия завет. В социалния живот те се ръководят от неписани правила, които се предават от поколение на поколение: например за това какво облекло да носят жените, колко дълга да е косата им и т.н. Най-голямата ценност на амишите е скромността. Трудът и дисциплината също са на голяма почит сред амишите, докато мързелът и надменността се считат за най-големи пороци

 

 

  Разгледайте и тази галерия със снимки за селото на американскиет мюсюлмани:

 

 

 

 

default

 

Мирни хора или терористи?

  • Малко селце на 190 км северозападно от Ню Йорк: деца тичат по улицата, кокошки кълват из тревата… „Добре дошли в Ислямбърг“ - пише на табелата на входа на селцето. Всичко прилича повече на селска идилия, отколкото на ислямистка терористична организация. Но тъкмо такива обвинения все по-често се отправят към жителите на селището в община Томпкинс, щата Ню Йорк.

default

Трето поколение американци

  • Селището е основано от привърженици на пакистанския духовник шейх Мубарак Гилани – предимно афро-американски преселници от второ и трето поколение. Децата се обучават в домашни условия. Единственият им досег с външния свят е чрез местните спортни клубове.

Islamberg liegt abgeschirmt am Rand der Catskill Mountains. Ein gewundener Schotterweg verbindet den Ort mit der Außenwelt. Ein kleiner Supermarkt versorgt die Familien mit dem Nötigsten, die örtliche Moschee bietet Raum für die regelmäßigen Gebete. Man kennt sich - bis vor kurzem ließ jeder noch seine Haustür offen stehen.

Всички се познават

  • Ислямбърг е закътан в полите на Кетскил Маунтин. Криволичещ чакълест път свързва селището с външния свят. Семействата, които живеят на това място, пазаруват най-необходимото от малкия супермаркет, а в местната джамия се събират за редовните молитви. Хората тук се познават помежду си – доскоро никой не заключваше външната си врата.

default

Джихадистко гнездо?

  • Напоследък Ислямбърг е обект на засилващи се критики. Блогът "Freedom Daily" например твърдеше, че проверка, разпоредена от президента Тръмп, е разкрила Ислямбърг като „най-големия американски кошмар“ – селището било лагер за обучение на джихадисти. Това впоследствие беше опровергано от сайта за проверка на фактите „Snopes“.

default

С всички средства

  • Но атаките се водят не само с фалшиви новини. През 2015 г. в щата Тенеси беше арестуван мъж, призовавал да се опожари джамията в Ислямбърг. Това стана след като рокерите от "American Bikers Against Jihad" бяха посетили мюсюлманското селище. Кметът Рашид Кларк решително се противопоставя на всякакъв вид екстремизъм.

default

"Тук няма никакъв проблем"

  • Местната полиция също отхвърля обвиненията на десните. „Хората тук са американски граждани и живеят на това място от над 30 години. Те са изградили това селище и контактуват и с хората отвън. Тук не съществуват никакви проблеми“, заяви шефът на полицията Джеймс Барнс.

default

"Къде тук е джихадът?"

  • Критиките са отправени главно срещу „Мюсюлманите на Америка“, чието седалище се намира тъкмо в Ислямбърг. Според американското правителство, те са наследник на действалата през 1980-те години криминална организация „Джемаа ал-Фукра“. Членовете на „Мюсюлманите на Америка“ отричат подобно нещо. „Ако от 30 години насам се обучаваме за джихад, защо той още се бави?“, питат те.

default

Не пречат никому

  • Жителите на Ислямбърг са отчаяни от постоянните изблици на враждебност и обвиненията, че селото им е инкубатор на тероризъм. „Та те не пречат никому да живее спокойно в тази страна, защото се водят точно от това правило“, казва Сали Зигърс, издателка на местния вестник "Hancock Herald".

default

Молитва за бъдещето

  • Но враждебните действия срещу мюсюлманите в Ислямбърг на спират. Адвокатката Тахира Кларк се моли за доброто на общността. Тя се надява, че ще бъде потърсена отговорност за всички деяния. А докато това стане, жителите на Ислямбърг ще трябва да се научат да заключват вратите си.
  • Автор: Хелена Вайзе

 

Станете почитател на Класа