Разкриха, че точно преди жалбата срещу Тръмп ЦРУ тайно е елиминирало ключово правило за информаторите

Службите за разузнаване на САЩ тайно са премахнали правилото, че жалбите на информаторите трябва да се основават на информация, получена от първа ръка, като промените в това отношение били направени точно преди скандала около телефонния разговор между президента на страната Доналд Тръмп и неговия украински колега Владимир Зеленски, информира на 27 септември The Federalist.


„Новата версия на формуляра за докладване на информаторите премахва изискването за данни от първа ръка и позволява на служителите да се подават жалби от информатори, дори ако нямат пряко познаване на основните доказателства и само са чували за нарушението от други", каза порталът.


Датата на въпросната жалба е 12 август 2019 г.


В новия формат може да се прочете, че той е преработен през август 2019 г., но е публикуван едва на 24 септември.


Жалбата на информатора е публикувана на 26 септември, тоест два дни след публикуването на промяната във формата, макар тя да е в ръцете на агенцията от втората седмица на предходния месец.


В този контекст трябва да се отбележи, че подалият жалба срещу Тръмп е пояснил в жалбата си, че не е чул обаждането, а са му го преразказали други служители.


Тръмп вече реагира на публикацията на портала и заяви, че с тази информация неговите политически съперници "вече са хванати!". „Приключете с лова на вещици сега!", поиска той.


Преди това американският президент многократно заяви, че жалбоподателят не знае нищо за разговора му със Зеленски и посочва, че жалбата се основава на косвена информация. "Жалбата на информатора е напълно различна от и противоречи на моя реален разговор с новия президент на Украйна. Така нареченият информатор не знае практически нищо", каза той в личния си акаунт в Twitter.


Разговорът между Тръмп и Зеленски, който се е провел на 25 юли, предизвика скандал и бе ключов за Камарата на представителите официално да започне разследване за политически процес срещу обитателя на Белия дом, което може да доведе до уволнението му.

Станете почитател на Класа