Хутите са заловили висши саудитци на границата с Йемен

Йеменските хути твърдят, че са извършили мащабна операция на границата със Саудитска Арабия, в която са заловили и няколко високопоставени военни офицери на кралството, според Ал Масира.


Според Яхва Сарие, военен говорител на хутите, три саудитски бригади са попаднали в ръцете на йеменското бунтовническо движение близо до саудитския град Найран.


Според Ройтерс говорителят заявил, че йеменската група е заловила хиляди вражески военни на границата между двете държави, както и стотици военни машини. Той добави, че това е най-голямата офанзива, която някога са правили хутите.


От своя страна от Саудитска Арабия не потвърдиха нито отрекоха твърденията на бунтовниците в Йемен - страна, ударена през последните години от бомбардировъчната кампания на коалицията, ръководена от Рияд.


Въпреки че регионът на Найран принадлежи към арабското кралство, голяма част от населението му е от йеменски произход и обитава района от стотици години.


Докладът идва две седмици, след като две рафинерии в Саудитска Арабия бяха атакувани от множество дронове в офанзива, претендирана за извършена от хутите, но приписана на Иран от САЩ и няколко западни страни - без да се представят доказателства за това твърдение.


Миналата седмица движението Хути обяви края на атаките с дронове срещу Саудитска Арабия и изрази надежда, че кралството ще отговори с реципрочни действия. Някои западни медии съобщават, че Риад бил се съгласил на това примирие вчера, но от йеменската група опровергаха тези съобщения.

Станете почитател на Класа