Русия в ООН: „На Запада е трудно да приеме, че неговото господство в световните дела изчезва“

В реч, адресирана до световните лидери в рамките на 74-ата сесия на Общото събрание на нациите, на 27 септември руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Западът не иска да приеме факта, че неговото господство на световната арена изчезва и светът се застъпва за многополюсен режим.


"Трудно е Западът да приеме, че господството му в световните дела, продължило няколко века, избледнява", заяви министърът.


"Появиха се и укрепват нови центрове на икономически растеж и политическо влияние", каза той. "Без тях не можете да се намери устойчиво решение на глобалните проблеми, които могат да бъдат разгледани само на солидната основа на Хартата на ООН, чрез баланс на интересите на всички държави", добави той.


"Отказвайки да разберат това, страните, които се обявиха за победители в Студената война, не искат да вземат предвид законните интереси на всички други държави и да приемат реалностите на обективния ход на историята", заяви ръководителят на руската дипломация.


„Западните държави се опитват да предотвратят развитието на полицентричен свят като налагат правила за поведение, основани на ограничена интерпретация на либерализма. С две думи: Ние сме либералите и можем да правим всичко", каза Лавров в речта си.


Според ръководителя на руската дипломация „Целта на това отношение на Запада е очевидна: да се преразгледат нормите на международното право, които вече не представляват интерес за Запада, като се заменят с правила, приспособени към техните собствени схеми, разработени според техните политически интереси и провъзгласяват Запада и само Запада за безспорен източник на легитимност."


Руският министър изложи как западните държави се справят с правото на самоопределение. "Когато това им подхожда, правото на самоопределяне на народите е важно, но ако не им изнася, то се обявява за нелегитимно. За да оправдае ревизионистките правила, Западът прибягва до манипулиране на съвестта, до разпространение на лъжлива информация, двойни стандарти в областта на правата на човека, потискане на нежеланите медии и забрани за практикуване на журналистика. "


В този смисъл Лавров разкри, че „сега Западът има„ добри последователи сред своите ученици в пост-съветското пространство".

Станете почитател на Класа