Британският танкер Стена Имперо отплава от пристанището на Бандар Абас, след като бе освободен от Иран

Британският танкер „Стена Имперо", арестуван от Ислямската революционна гвардия на Иран (CGRI) в средата на юли в пролива Ормуз, отплава на 27 септември от иранското пристанище Бандар Абас, съобщава Reuters, позовавайки се на данни от услугата за проследяване на кораби Refinitiv.


Преди това Техеран съобщи, този 25 септември, че британският кораб е свободен да отплава.


"Танкерът под британски флаг Стена Имперо, в съответствие с края на съдебния и правен процес, вече е свободен да напусне", заяви иранският посланик в Обединеното кралство Хамид Баейдинеджад в Twitter. По същия начин, правителството на Иран вече съобщи за приключването на всички законови стъпки за освобождаване на този танкер.


Лондон обаче твърдеше, че нефтеният танкер и неговият екипаж "все още са незаконно задържани".


"Продължаваме да призоваваме Иран незабавно да освободи Стена Имперо и останалата част от неговия екипаж", заяви британското външно министерство пред канал Al Arabiya, като нарече действието "неприемливо и противоречащо на международното право."


На 19 юли CGRI обяви, че са кзадържали Стена Имперо за „игнориране на международните морски норми и разпоредби при преминаване през този морски проход".


Това събитие се случи две седмици, след като Обединеното кралство задържа иранския кораб Грация 1 във водите на Гибралтарския проток по подозрение, че транспортира суров нефт до Сирия.


Седмици по-късно този танкер беше освободен от британските власти, които отхвърлиха искане на САЩ да го задържи отново.

Станете почитател на Класа