Ирак: "Няма да бъдем платформа за агресия срещу Иран или друга държава"

Президентът на Ирак Бархам Салих предупреди за опасностите от нова война в Близкия изток и подчерта, че страната му „няма да служи като стартова площадка за агресия срещу никоя от съседните държави, включително Иран".


"Не искаме страната ни да бъде част от някакъв регионален или международен конфликт", каза Салих в сряда по време на речта си в Общото събрание на ООН. Президентът също се противопостави на използването на Ирак като бойно поле от други страни за уреждане на техните спорове.


„Имахме достатъчно войни и иракският народ плати висока цена за конфликтите", оплака се той. "Нашите интереси и сигурността на региона зависят от добросъседството", каза Салих. Освен това той подчерта: " Ирак иска добри отношения с Иран, с когото има културни и религиозни връзки".


Изявленията на Салих идват в моменти на напрежение между САЩ. и Иран, които се изострят след атаките този месец на две рафинерии в Саудитска Арабия, за които Вашингтон хвърли отговорност на Ислямска република, която от своя страна отрече каквато и да е връзка с тези събития.


Иракският президент също предупреди, че ескалацията на напрежението в Персийския залив ще има "катастрофални последици за световната сигурност". "Не се нуждаем от нов конфликт, особено след като войната срещу тероризма в региона все още не е приключила", каза той.

Станете почитател на Класа