Модел на Гучи протестира на модния подиум: „Психичното здраве не е мода“

Модел на къщата Гучи насред модния подиум участва в демонстрация срещу новата колекция от тоалети, която марката представи на Миланската седмица на модата в Италия.


На 22 септември Гучи представи необичаен модел дрехи, вдъхновени от усмирителните ризи. След стъпването си на модния подиум, моделът Айеша Тан Джоунс вдигна ръце и на дланите й бе написано: „Психичното здраве не е мода".


По-късно в профила си в Instagram Джоунс обясни, че с протеста си възнамерява да сложи край на „стигмата" върху тези заболявания. „Като артист и модел, който е преживял собствените си борби с психичното здраве, също както и членовете на моето семейство и мои близки, които са били засегнати от депресия, тревожност, биполярност и шизофрения, аз считам за нараняващо и безчувствено, че една голяма модна фирма като Гучи използва тези визии като концепция за момент на мимолетна мода", добави тя.


Според Айеша, тази колекция от тоалети е "вулгарна, невъобразима и обидна за милионите хора по света, засегната от психичните проблеми ".


Тя също така подчерта, че протестът й е "просто обикновен жест в сравнение със смелостта, с която хората, страдащи от такива заболявания, трябва да се сблъскват с всеки нов ден".

Станете почитател на Класа