Борис Джонсън предсказва оруелско бъдеще за човечеството

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън избра да говори за потенциала на новите технологии, както и за предизвикателствата и опасностите от изкуствения интелект (ИЕ) като централна тема на речта си пред 74-ата сесия на Общото събрание на ООН.


"Можете да пазите тайните си от приятелите си, родителите си, децата си, лекаря си, дори от личния си треньор, но ще ви трябват големи усилия, за да скриете мислите си от Google, и в бъдеще може изобщо да няма къде да ги скриете" каза Джонсън и след това предупреди, че " скоро Алекса (персонален асистент на Гугъл) на бъдещето може да се превърне в инструмент за мониторинг на всеки човек, способен да контролира дори кошмарите ви."


"Всеки ваш навик ще бъде съхраняван в голям тъмен облак, който се извисява над човешката раса, без да се знае кога ще избухне", каза британският премиер и сравни използването на тези данни " със суровия петрол на съвременната икономика": "Не знаем кой има правата и собствеността над тези огромни потоци", каза той.


По същия начин британският премиер се позова на интеграцията на ИЕ в нашия живот и каза, че това „е като ядрена енергия: способна на добро и лошо". „Трябва ли машините и само машините да решават дали имаме право на ипотека или медицинска помощ?", попита той и добави, че от днешното човечество зависи какво бъдеще ще остави на идващите поколения.


„Залогът е дали да стигнем до един оруелски свят, проектиран за цензура, потисничество и контрол или за еманципация и учене", предупреди той.


Джонсън призова да се счита, че новият дизайн на технологиите трябва да включва социалните ценности. „Мисията на Обединеното кралство и на всички, които споделят неговите ценности, трябва да бъде технологиите да са проектирани с адекватни гаранции за защита на нашите народи". заяви той. „Заедно трябва да гарантираме, че новите разработки отразяват нашите ценности още при тяхното проектиране."

Станете почитател на Класа