Пакистан: "Нашата армия тренираше Ал Кайда през 80-те, когато джихадистите се смятаха за герои"

Изказвайки се на събитие на Съвета по външни отношения (американски мозъчен тръст), проведено в Ню Йорк в понеделник, премиерът на Пакистан Имран Хан призна, че армията и Междуведомственото разузнавателно управление (ISI) на неговата страна са обучавали членовете на Ал Кайда и други групи бойци през 80-те години на миналия век, когато „джихадистите бяха герои защото се биеха срещу Съветите в Афганистан".


Премиерът припомни, че по време на тази война в Афганистан неговата страна, заедно със САЩ, "са организирали съпротива срещу войските на СССР и точно по това време ISI започва да обучава групи бойци, поканени от целия мюсюлмански свят да предприемат джихад срещу съветските войници". " И в края на този военен конфликт през 1989 г., когато войските на СССР и САЩ напускат афганистанската територия, ние останахме с тези групи", оплака се той.


Вече през 21 век, страната му била направила „една от най-големите грешки", като се присъединила към борбата срещу тероризма на САЩ след атаките на 11 септември, припомни той. В тази връзка той критикува решението, взето от тогавашния държавен глава Первес Мушараф, като заяви, че правителството на Пакистан „не е трябвало да обещава това, което не може да изпълни".


Хан обясни, че след като се присъединил към кръстоносния поход на Вашингтон, Пакистан е трябвало да преоцени тези групировки и да ги квалифицира като терористи.


Относно ситуацията в Афганистан, той каза, че страната му трябва да остане неутрална в конфликта. Той също така подчерта, че в днешната реалност не може да има военно решение на конфликта, затова предлага да поиска от президента на САЩ Доналд Тръмп да възобнови преговорите с талибаните. "Щом не са успели за 19 години, няма да могат да го направят и през следващите 19 години", каза той.

Станете почитател на Класа