Бреговата охрана на САЩ прихвана подводница с над 5 400 килограма кокаин

Бреговата охрана на САЩ във вторник прихвана в международни води на Източния Тих океан подводница, превозваща пратка от 5 400 килограма кокаин, оценен на повече от 165 милиона долара.


Според официалното изявление, екипажът от щата Флорида на борда на малък кораб е успял да спре полу-потопяем съд след тежко преследване, включващо патрулен самолет, две бързи моторници и помощ от колумбийски кораби.


Задържането на кораба, използван за нелегален превоз на наркотици, е извършено в сутрешните часове и завършило с ареста на четирима заподозрени наркотрафиканти, които управлявали подводницата.


Властите, обясняват в изявлението, че са разтоварили и конфискували общо 1000 килограма наркотици, тъй като извличането на останалите застрашавало безопасността на операцията поради условията на плавателност на полупотопяемата подводница. Поради тази причина бреговата охрана е решила да остави подводницата да потъне.


"Няма думи, които да опишат усещането, което нашият екипаж изпитва в този момент. В рамките на 24 часа прекосихме екватора и прихванахме подводница, натоварена с наркотици", заяви командирът, отговарящ за мисията, Матю Уолдрон.


Като цяло операциите на бреговата охрана включват търсене и спасяване, опазване на околната среда и дивата природа на Океана, както и въпроси, свързани с националната сигурност и отбраната.

Станете почитател на Класа