Конгресът на САЩ стартира процедура по импийчмънт

Камарата на представителите на Конгреса в САЩ започва процедура по импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Това съобщи във вторник председателят на парламента Нанси Пелоси (Калифорнийска демократка).

“Днес обявявам, че Камарата на представителите започва официално разследване като част от процеса на импийчмънт. Възлагам на нашите шест комисии да започнат собствени разследвания”, каза Пелоси, заемаща третия в йерархията важен пост в държавата. Има се предвид специална комисия по разузнаването, комисии по външни работи, надзор и реформа на правителството, приходи и разходи, финансови услуги, както и правна комисия.

“Президентът трябва да носи отговорност, никой не е над закона”, добави говорителят.

“Действията, които президентът предприе до момента, са сериозно нарушение на конституцията”, твърди още тя.

„През последните няколко месеца провеждаме разследвания в нашите комисии и обжалваме пред съдилищата, така че Камарата на представителите да събере всички факти, свързани с делото, и да реши дали да използва правомощията си в съответствие с първия член на конституцията, включително изключителните конституционни правомощия: процедура по импийчмънт. И тази седмица президентът призна, че е призовал президента на Украйна [Владимир Зеленски] да предприеме действия, които биха му били от полза от политическа гледна точка, ” заяви Пелоси.

“Поведението на Тръмп като президент разкрива нечестни факти по отношение на нарушаването на клетвата от страна на президента, която той полага, когато встъпи в длъжност, подкопавайки националната сигурност и целостта на нашите избори”, каза тя.

Пелоси представлява Демократическата партия на САЩ, която на този етап има мнозинство в Камарата на представителите. Решението за започване на процедурата по импийчмънт беше обявено в края на закрито заседание на цялата демократична фракция в долната камара на Конгреса. На тази среща въпросът за съществуването на основания за разследване като част от процедурата по импийчмънт беше разгледан след съобщения в медиите за предполагаемите опити на Тръмп да окаже натиск върху Зеленски, за да накара Украйна да помогне косвено на ръководителя на администрацията на Вашингтон за втори мандат през 2020 г.

 

Телевизия Евроком

 

Станете почитател на Класа