Ройтерс: Кристалина Георгиева убеди МВФ, че трябва да поеме фонда

Очаква се българският икономист Кристалина Георгиева да бъде назначена до края на деня като управляващ директор на Международния валутен фонд, което ще я направи първият човек от държава с развиваща се икономика, който ще оглави глобалния кредитор, предава Ройтерс. Според източници на агенцията Георгиева се е представила убедително по време на интервюто си в САЩ и е убедила Борда на МВФ, че трябва да поеме фонда.

Десноцентристки политик, израснала в България по време на комунизма, Георгиева си изгради репутация по време на дейността си за Световната банка, където сега е в отпуск от длъжността си на главен изпълнителен директор по време на процеса на номиниране в МВФ - и в Европейската комисия – като упорит технократ, шампион по отношение на равенството между половете и лидер в глобалната борба срещу изменението на климата.

Тя ще се сблъска с множество предизвикателства като ръководител на МВФ, кризисният кредитор в света с 1 трилион долара огнева мощ. Сред тези предизвикателства е и глобалното икономическо забавяне, предизвикано от ескалирането на търговското напрежение между САЩ и Китай.

Освен това Съединените щати, които представляват най-големият блок с права на гласуване в борда на МВФ, се оттеглиха от многостранните споразумения. Растат и рисковете на редица развиващи се пазари, като Аржентина, която миналата година получи спасителна вноска в размер на 57 милиарда долара, най-големият досега принос от МВФ.

Във вторник изпълнителният съвет на МВФ интервюира 65-годишната Георгиева, единствената кандидатка за позицията. Очаква се той да гласува за нейната номинация в сряда.

Гласуването е до голяма степен церемониално. Георгиева, подкрепена от френския президент Еманюел Макрон, спечели през миналия месец подкрепа от останалата част от Европейския съюз, както и мълчаливата подкрепа от САЩ.

Източник на Ройтерс от борда на МВФ заяви, че Георгиева е готова за позицията. „Тя убеди борда, че е лидерът, от който се нуждае институцията и ще бъде силен защитник на многостранната система“, пояснява източникът, като говори при условие за анонимност, тъй като обсъжданията на борда не са публични.

Вероятното ѝ назначение породи гордост от родината ѝ, като някои вестници възхваляват това като доказателство както за собствените качества на Георгиева, така и като дипломатически успех за България.

„Само преди 20 години България беше сред страните със спасителна програма на МВФ“, писа финансовият вестник „Капитал“ по-рано този месец. „Номинацията на бившия български еврокомисар трябва да се разглежда не само като нейно лично признание, но и като дипломатически успех за страната“.

Георгиева ще замени Кристин Лагард, която стана първата жена, оглавила МВФ. През 2011 г., когато пое поста, Лагард бе 63-годишна и ръководеше кредитора по време на периода на европейската дългова криза.

 

 

Бойчо Попов

Станете почитател на Класа